Προβληματισμό, τόσο στους ειδικούς επιστήμονες όσο και στην πολιτική ηγεσία προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Μιλώντας την εκπομπή «MEGA MAG» ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, σημείωσε ότι ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος ειδικά ανάμεσα σε άτομα που δεν γνωρίζονται, καθώς είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα διασποράς του ιού αλλά και πιο δύσκολη η ιχνηλάτηση.
«Όσο μπορούμε πρέπει να το αποφύγουμε».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως δε γίνεται τα σύνορα της χώρας να είναι κλειστά για πάντα και η χώρα να παραμείνει απομονωμένη.
«Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα. Ότι υπάρχει κίνδυνος υπάρχει. Ελπίζουμε ότι λαμβάνοντας μέτρα θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ώστε να έχουμε κρούσματα διαχειρίσιμα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα και αφορούν τον τουρισμό, έχουν δύο πυλώνες. Αφενός αφορούν τον έλεγχο των τουριστών στα σημεία ελέγχου της χώρας και αφετέρου τη σωστή επιτήρηση της πανδημίας μέσα στη χώρα.
«Έγκαιρη και ασφαλής διάγνωση, έγκαιρη ιχνηλάτηση και έγκαιρη απομόνωση των περιστατικών. Σε αυτά κινείται η πολιτεία, με έναν ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει. Δεν μπορούν να ελέγχονται οι πάντες συνέχεια».
Ο καθηγητής μικροβιολογίας αναφέρθηκε εκτός από την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς, όσον αφορά την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, και στα μέτρα εκείνα που πρέπει να λάβει η πολιτεία προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη μετάδοση του ιού.
Όσον αφορά το νέο κύμα πανδημίας που ενδεχομένως να «χτυπήσει» τη χώρα, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως ίσως να έρθει στα τέλη Ιουλίου που θα έχουν ανοίξει και τα σύνορα, διαφορετικά το φθινόπωρο, ενώ για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του ιού σημείωσε πως «τρέχουν» πολλές έρευνες αλλά δεν ξέρουμε την τελική ημερομηνία που αυτά θα κυκλοφορήσουν.
«Γίνονται συνέχεια κλινικές μελέτες. Δεν είναι εύκολο».