Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κεντρική Μεσόγειο με την φρεγάτα Σπέτσαι να έχει γίνει η σκιά του ύποπτου για μεταφορά όπλων στη Λιβύη, φορτηγού πλοίου Τσιρκίν, το οποίο συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες.
Χθες, τα τουρκικά πλοία, απαγόρευσαν στην ελληνική φρεγάτα να πραγματοποιήσει την διαδικασία αναγνώρισης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» της ΕΕ, λέγοντας πως το Τσιρκίν βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, ο Χουλουσί Ακάρ προκαλούσε απαντώντας παράλληλα στις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ετοιμότητα της Αθήνας ακόμα και για στρατιωτική εμπλοκή
Προκειμένου να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα προχωρά σε ναυτική άσκηση δίπλα στη Σκύρο από τις 15 μέχρι τις 18 Ιουνίου και στις 29 και 30 του μήνα.
Παράλληλα η Τουρκία έχει εξαγγείλει αποβατικές ασκήσεις στο Αιγαίο μέχρι τις 12 Ιουνίου ενώ για τις 13 έχει δεσμεύσει παράνομα περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για ναυτική άσκηση, δίνοντας μάλιστα την κωδική ονομασία Βατάν, δηλαδή «Πατρίδα» στην σχετική NAVTEX.
Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συνεχίζει τον «μαραθώνιο» σε διπλωματικό επίπεδο.
Ειδικότερα, στις 16 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ, ενώ στις 18 Ιουνίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, θα βρεθεί στο Κάιρο, προκειμένου να προβεί σε μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Ακόμα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρενέβη για το θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας σε έκθεση πως πρόκειται για ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.
Ιδιαίτερα δραστήρια ήταν χθες στο Αιγαίο τα τουρκικά αεροσκάφη, καθώς σημείωσαν 69 παραβιάσεις, ενώ ενεπλάκησαν και σε πέντε περιπτώσεις με ελληνικά μαχητικά.
«Δική μας υπόθεση η Αγιά Σοφία, έχει κατακτηθεί» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ σχολιάζοντας την ελληνοϊταλική ΑΟΖ, αφού έκανε λόγο ότι δεν αφορά τη χώρα του, υποστήριξε πως «με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι τα απομακρυσμένα νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια».
Τέλος, ο αντιναύαρχος ε.α., Τζιχάντ Γιαϊτζί, χαρακτήρισε ως «το χειρότερο σενάριο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας» μια ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.