Στην Ξάνθη βρίσκονται από το πρωϊ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Tσιόδρα που έφθασαν στην περιοχή με σούπερ πούμα.
Μαζί τους είναι και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά την επιβολή λοκ ντάουν στο χωριό Εχίνος του δήμου Μύκης και τα 15 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες.
Οριζόντια μέτρα και στην πόλη της Ξάνθης, όπου έγινε και σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Δημάρχων της ΠΕ Ξάνθης.
Τσιόδρας και Χαρδαλιάς ζήτησαν την αυστηρή τήρηση των μέτρων και τόνισαν την σημασία ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ανακοίνωσαν το σχεδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Προβλέπονται μεταξύ άλλων ραντεβού στις δημόσιες υπηρεσίες, κλείσιμο λαϊκών αγορών, απαγόρευση συναθροίσεων και μετακινήσεων πολιτών στον Εχίνο.
Το πρώτο τοπικό lockdown στην μετά καραντίνα εποχή είχαμε χθες στη Ξάνθη καθώς τα κρούσματα ανησυχούν ιδιαίτερα τις αρχές. Οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς βρίσκονται στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε εκ νέου η περιοχή της Ξάνθης, μετά την εμφάνιση 15 νέων κρουσμάτων την Πέμπτη, ενώ η περιοχή του Εχίνου τέθηκε σε καραντίνα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του νέου κοροναϊού και σε άλλες γειτονικές περιοχές του νομού.
Τα νέα κρούσματα στο δήμο Μύκης οδήγησαν τις Αρχές στην απόφαση για μερικό lockdown στην περιοχή. Συγκεκριμένα, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας «ημέρα 0 – ημέρα 7 και ημέρα 14», που σημαίνει ότι κάθε επτά ημέρες θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην περιοχή της Ξάνθης, ενώ η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε κάθε δραστηριότητα.
Συνωστισμός για τέταρτη ημέρα στην Υπηρεσία Ασύλου
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα στην υπηρεσία Ασύλου οι εικόνες που έρχονται με τους μετανάστες να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, για να εξυπηρετηθούν, είναι τρομακτικές.
Συνωστισμός για τέταρτη ημέρα στην Υπηρεσία Ασύλου στη λεωφόρο Κατεχάκη, εν μέσω πανδημίας, με εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να κάθονται για ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθούν, χωρίς να τηρείται καμία απόσταση.
Μετά τις ντροπιαστικές εικόνες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι δίνεται παράταση στις άδειες παραμονής, διευκρινίζοντας πως η ανανέωση θα μπορεί να γίνεται στις δομές φιλοξενίας, όπου απαιτείται παρουσία του πρόσφυγα ή μετανάστη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε αύξηση της επιδημιολογικής καμπύλης, κάτι το οποίο θα φανεί σε δύο εβδομάδες από τώρα. Εκτιμούν ωστόσο ότι θα έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά από εκείνα της προηγούμενης φάσης.
Μέτρα για τη «θωράκιση» των νησιών από τον κορωνοϊό
Στο μεταξύ σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των νησιών από την επιδημία του κορωνοϊού αφού από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, θα αρχίσουν να έρχονται τουρίστες στη χώρα μας.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των νησιών από την επιδημία του κορωνοϊού θα κινούνται σε τρεις άξονες: στη στήριξη των δομών υγείας, στις αεροδιακομιδές και στους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να προσλάβει με ταχύτατες διαδικασίες προσωπικό για την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά.
Οι μικρές δομές υγείας θα στηριχθούν επίσης από μεγάλα νοσοκομεία τόσο στη νησιωτική χώρα, ενώ τα σοβαρότερα περιστατικά θα διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς, με τα οποία θα διασυνδεθούν.
Οι διακομιδές θα γίνονται τόσο από αέρος, με τη χρήση των πτητικών μέσων της ΠΑ αλλά και ναυλωμένων ιδιωτικών μέσων εάν κριθεί σκόπιμο, όσο και από θαλάσσης με τη χρήση πλωτών ασθενοφόρων.
Έμφαση τέλος δίνεται στη διασφάλιση όλων των ατομικών μέσων προστασίας στις υγειονομικές μονάδες των νησιών και στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με μικρά εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά.