Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) στην Κύπρο, Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με επίκεντρο τα κοινά εθνικά συμφέροντα Ελλάδος και Κύπρου και την επεκτατικότητα της Άγκυρας.
Όπως σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος, ένας από τους λόγους για την επεκτατική πολιτική που επιδεικνύει τώρα ο Ερντογάν στο Αιγαίο είναι τα όσα είχαν συμβεί το προηγούμενο διάστημα στην Κύπρο: «Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ένας από τους λόγους για αυτήν την επεκτατική πολιτική του Ερντογάν είναι όσα έχουν συμβεί στην Κύπρο. Δυστυχώς, όταν ξεκίνησαν οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν από χλιαρές μέχρι ανύπαρκτες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η κυβέρνηση άργησε να ζητήσει κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αποτέλεσμα η Τουρκία να το εκλάβει ως αδυναμία και να ξεκινά τώρα παρόμοια επιθετικότητα και επεκτατικότητα στο Αιγαίο, με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.
«Η Τουρκία θα τραβά το σχοινί μέχρις ότου καταλάβει ότι υπάρχει αντίδραση και πολιτικό κόστος, κάτι που δυστυχώς δεν είχε στην περίπτωση της Κύπρου» είπε. Ενώ συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιδράσει σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο».
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική και ιστορική» τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ, που θα δώσει απάντηση στο αυθαίρετο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για τις αιτιάσεις των Τούρκων σχετικά με το «δικαίωμα» που δίνει στην Τουρκία η ελληνο-ιταλική συμφωνία ως προς την αμφιβήτηση της επήρρειας των νησιών. Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως η κατάσταση είναι ακριβώς αντίθετη από ό,τι την παρουσιάζει η Άγκυρα και έκανε λόγο για αυθαίρετες ερμηνείες στις οποίες εξειδικεύεται η τουρκική κυβέρνηση.
«Η συμφωνία αναγνωρίζει την επήρρεια ακόμη και σε μικρότερα νησιωτικά εδάφη της Ελλάδας σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Τουρκία και δημιουργεί μια δυναμική για ολοκληρωμένη απάντηση στην επεκτατικότητα της Τουρκίας» τόνισε.
Αναφορικά με τους διαύλους επικοινωνίας και τις συζητήσεις που μπορούν να υπάρξουν με την Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από κυπριακής πλευράς για διαπραγματεύσεις, τις οποίες όμως η Άγκυρα αρνείται.
Ίσως δεν πρέπει να αποκλειστεί η «προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια και σε άλλα φόρα όπως για παράδειγμα η Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών».
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι αποτελεσματική και ξεκάθαρη σε όλα τα επίπεδα.
Αναφέρθηκε επίσης στις συμμαχίες στην περιοχή και στην πρόταση δημιουργίας κοινού Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την ασφάλεια και τα ενεργειακά.
Τέλος μίλησε για την επαυξημένη διαπραγματευτική ικανότητα της Κύπρου μετά την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και στο ρόλο που οφείλει να παίξει η ΕΕ ως προς την επίλυση του Κυπριακού και την ασφάλεια στην περιοχή.