Ως «αιχμή του δόρατος της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών» χαρακτήρισε τη βάση της Σούδας ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Παϊατ, ο οποίος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Η κίνηση υψηλού συμβολισμού συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα και για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, θέμα για το οποίο πήρε θέση και η Εκκλησία της Ελλάδας.
Ακόμη και σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μπαίνει πλέον ο τουρκικός Τύπος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενόψει της απόφασης της 2ας Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, η «Χουριέτ» σε σημερινό δημοσίευμά της, επισημαίνει πως αν η Αγιά Σοφιά γίνει Τζαμί τα περίφημα μωσαϊκά της θα καλυφθούν με γύψο, όπως ήταν πριν γίνει μουσείο το 1934.
Η κοινή γνώμη στην Τουρκία στο ρεπορτάζ του MEGA και του ανταποκριτή του, Ανδρέα Ρομπόπουλο, φαίνεται διχασμένη.
Η Εκκλησίας της Ελλάδος παρενέβη και προειδοποιεί πως τυχόν μετατροπή της Αγια Σοφιάς θα προκαλέσει αντιδράσεις από τον χριστιανικό κόσμο.
Το State Department επανήλθε στο θέμα δίνοντας μία ακόμη απάντηση στις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την Αγιά Σοφία ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους.
«Η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών», ανέφερε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φρόντισαν να στείλουν ένα ακόμη σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή με την κοινή επίσκεψη Παναγιωτόπουλου – Πάιατ στις εγκαταστάσεις της Σούδας.
Με την τουρκική προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό να εκδηλώνονται ολοένα και πιο έντονα και σε όλα τα μέτωπα, το πολεμικό ναυτικό τρίζει τα δόντια με άσκηση μήνυμα ισχύος σε όλο το Αιγαίο.
Στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.
«Ως προς την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ναι είναι θέμα. Δεν έχουμε ακόμα κοινή οπτική. Ελλάδα και Ιταλία είναι μέλη της ΕΕ τόσα χρόνια και συμφώνησαν στην οριοθέτηση μόλις πριν λίγες ημέρες», ανέφερε.
Στο πλαίσιο του νεοοθωμανισμού που διέπει την Τουρκία του Ερντογάν, οι τουρκιές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μία προκλητική άσκηση, μήνυμα ισχύος στην περιοχή. Σε μια εκτεταμένη άσκηση νότια της Κρήτης έστειλαν δύο τουρκικά μεταγωγικά C-130, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN235, τρία ιπτάμενα τάνκερ και τέσσερα F-16, συν ένα ιπτάμενο ραντάρ.
Η ελληνική πολεμική αεροπορία απογείωσε δικό της ιπτάμενο ραντάρ συνοδεία τεσσάρων μαχητικών F-16 σε αποστολή monitoring.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί ασκήσεις στα ακριτικά νησιά και συγκριμένα την Παρασκευή, εξέδωσε Navtex αμφισβητώντας το δικαίωμα της χώρας μας να διεξάγει ασκήσεις στη Λήμνο ισχυριζόμενη ότι στο πλαίσιο της συνθήκης μέσω της οποίας παραχωρήθηκε το νησί στην Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει στρατιωτικές δυνάμεις και να διεξάγει ασκήσεις εκεί.
Βλέποντας η Αθήνα ότι η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται, ετοιμάζει μια διοίκηση ειδικών δυνάμεων.