Τα νέα μέτρα φορολογικών διευκολύνσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός υποστήριξε πως θα δοθεί περίοδος χάριτος στις οφειλές των φορολογούμενων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς επίσης και η επιλογή μεταξύ 12μηνης άτοκης καταβολής ή 24μηνης καταβολής με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Ταυτόχρονα, όσον αφορά την προκαταβολή φόρου, σημείωσε πως υπάρχει μια εκκρεμότητα για το αν θα αξιοποιηθούν οι ΚΑΔ ή αν θα αξιοποιηθούν οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί με τις μειώσεις των τζίρων. Επεσήμανε πως θα υπάρξει μείωση στην προκαταβολή του φόρου.
«Αν θα ακολουθήσουν άλλες παρεμβάσεις θα εξαρτηθεί από την έκταση του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία και οικονομία αντιδρούν», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της, κατά την οποία περίπου 52.000 επιχειρήσεις έλαβαν ένα σημαντικό ποσό. Στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. Μάλιστα ο υπουργός εκτιμά πως μέχρι τις 7 Ιουλίου θα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης.
Για τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε πως ο βηματισμός δεν είναι ο αντίστοιχος της ελληνικής πολιτείας και αυτό που επιδιώκουν είναι να υπάρχει ο αντίστοιχος βηματισμός από το τραπεζικό σύστημα. «Θεωρούμε ότι το τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του έτους θα προσθέσει 15 δισ. στην πραγματική οικονομία», δήλωσε.
Αναφέρθηκε επίσης σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και θα τεθεί προς συζήτηση τις επόμενες μέρες, που αφορά τις μικροπιστώσεις. Πρόκειται για μηχανισμό ώστε η κάθε μικρή επιχείρηση που θέλει να χρηματοδοτηθεί μέχρι 25.000 ευρώ, να μπορέσει να έχει αντισυμβαλλόμενο που δε θα είναι τράπεζα, αλλά ιδιώτης με εποπτεία από την τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να υπάρχει διαύγεια και άμεση χρηματοδότηση αυτής της επιχείρησης.
«Το κενό που αφορά τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και δεν μπορεί να καλυφθεί από την επιστρεπτέα και τους μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος, έρχεται να το καλύψει το κομμάτι των μικροπιστώσεων», εξήγησε.
Τέλος μίλησε για σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα τη φετινή χρονιά στη χώρα. «Άρα η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ευελιξία της χώρας και το ‘20 και το ‘21 ώστε να ασκήσει εκείνες τις πολιτικές που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία».
Για την πρώτη κατοικία είπε πως «το ισχύον σύστημα δε θα υπάρχει μετά το τέλος Ιουλίου, αλλά ένα σχήμα γέφυρα που θα τους καλύπτει όλους, ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τη βοήθεια προς τα ευάλωτα νοικοκυριά».