Με τα μάτια στραμμένα στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα προετοιμάζει τις απαντήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο. Ξεκαθαρίζει εν τούτοις ότι είναι σε ετοιμότητα να απαντήσει σε κάθε είδους τουρκική πρόκληση, προβάλλοντας στρατιωτική ισχύ σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.
Την ίδια στιγμή αναμένεται κρίσιμη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών διπλωματικό στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.
Το Κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όργωσαν όλη την εβδομάδα Φρεγάτες, Πυραυλάκατοι, Περιπολικά, Υποβρύχια και αεροσκάφη ναυτικού και αεροπορίας στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας.
Η Αθήνα είναι σε ετοιμότητα να απαντήσει στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα απλώνοντας ένα φραγμό με μονάδες του πολεμικού ναυτικού από την Σαμοθράκη μέχρι το Λιβυκό, ενώ έχει σε προχωρημένο στάδιο την δημιουργία Ενιαίας Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων στην οποία θα υπαχθούν όλες οι αντίστοιχες μονάδες Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας με εξαίρεση την Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.
Η συγκεκριμένη Διοίκηση θα χρησιμοποιεί ικανό αριθμό μεταγωγικών και επιθετικών ελικοπτέρων, ενώ για να γίνει επιχειρησιακή απομένει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας και η τελική έγκριση του ΚΥΣΕΑ.
Στο πλαίσιο του νεοοθωμανισμού της Τουρκίας του Ερντογάν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν την Πέμπτη σε μια προκλητική άσκηση μήνυμα ισχύος στέλνοντας 17 αεροσκάφη νότια της Κρήτης μέχρι τη Λιβύη, μεταξύ των οποίων μεταγωγικά, μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ και ραντάρ καθώς και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει με έπαρση πως τα αεροσκάφη του έφτασαν μέχρι και 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της χώρας φτάνοντας μέχρι τη Λιβύη, πετώντας μέσα από τα FIR Λευκωσίας, Καίρου και Τρίπολης. Κατά την διάρκεια της διαδρομής νότια της Κρήτης ασκήθηκαν με εφτά φρεγάτες και μια κορβέτα που πλέουν σε όλη αυτή την περιοχή.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε μαχητικά της και ιπτάμενο ραντάρ σε περίπτωση που η τουρκική ιπτάμενη αρμάδα μπει στο FIR Αθηνών.
Η Αθήνα προκειμένου να ανακόψει την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα που πλέον έχει χτυπήσει κόκκινο, έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε αιματηρές δαπάνες.
Όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το πρώτο 5μηνο του 2020 ο «ασύμμετρος πόλεμος» με την Τουρκία έχει κοστίζει 70 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή η αγορά ενός υπερσύγχρονου F-35. Το ημερήσιο κόστος ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μίλησε στο «Βήμα» για τις δυνατότητες αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία και το πώς θα αποφύγουμε το θερμό επεισόδιο.
Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνονται οι ρήσεις νυν και πρώην αξιωματούχων της χώρας πως αν υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία, η Ελλάδα θα πολεμήσει μόνη της χωρίς την βοήθεια της ΕΕ, η οποία μετά την γελοιοποίηση της επιχείρησης «Ειρήνη» από τους Τούρκους στρέφεται στην Ουάσιγκτον.
Σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα, συνεχίζει τον μαραθώνιο, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Κάιρο, με πολλούς να ευελπιστούν σε μια συμφωνία οριοθέτησης ανάλογη με εκείνη με την Ιταλία που στην προκειμένη περίπτωση όμως θα αποτελέσει ταφόπλακα για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Ένα ακόμα ράπισμα για την Τουρκία και την αμφισβήτηση επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με το πρόσχημα ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, έρχεται αυτή την φορά από την Μόσχα.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόβ τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε ηπειρωτική περιοχή.
«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά», ανέφερε.