Ποιοτικό τουρισμό διεκδικούν οι Βενετσιάνοι μετά την εποχή του κορωνοϊού. Σε χθεσινή τους διαδήλωση, αξίωσαν την απαγόρευση πλεύσης μεγάλων πλοίων που μολύνουν και καταστρέφουν το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, αλλοιώνουν την ομορφιά και απειλούν τα θεμέλια των υπεραιωνόβιων κτισμάτων.
Διαδηλωτές σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος ενός από τα πιο εμβληματικά κανάλια της Βενετίας. Κρατούν ένα πανό μήκους 300 μέτρων. Άλλοι κρατούν πλακάτ, που αναγράφουν «ο τουρισμός μπορεί να είναι πόρος μόνο αν δεν καταστρέφει τη ζωτικότητα» και «όχι στα μεγάλα πλοία».
Οι Βενετσιάνοι διεκδικούν υπεύθυνο τουρισμό στην μετά κορωνοϊού εποχή.
Με τους τουρίστες να επιστρέφουν σταδιακά μετά την άρση της καραντίνας στην όμορφη ιταλική πόλη, οι κάτοικοι της Βενετίας ζητούν καλύτερη διαχείριση της τουριστικής βιομηχανίας ώστε να αποφευχθεί ο μαζικός τουρισμός, που υπήρχε πριν την εμφάνιση της πανδημίας.
Η Βενετία προσελκύει συνήθως 30 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, επισκιάζοντας τον πληθυσμό των 52.000 κατοίκων, που έχει συρρικνωθεί από 175.000 που ήταν πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου 14 εκατομμύρια από αυτούς τους επισκέπτες περνούν μόνο μια μέρα εκεί, αφήνοντας ελάχιστα έσοδα στις τοπικές επιχειρήσεις.
Οι ντόπιοι, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από το αναγκαστικό διάλειμμα λόγω του κορωνοϊού από τις ορδές επισκεπτών. Απολαμβάνουν μια διαφορετική πόλη και τη λιμνοθάλασσα, που φαίνεται καθαρότερη από ό, τι ήταν εδώ και δεκαετίες, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τον «υπερτουρισμό», που ευθύνεται για την περιβαλλοντική καταστροφή της Βενετίας.
H Ιταλία, που κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού, άνοιξε τα σύνορά της στις 2 Ιουνίου, με την ελπίδα να σώσει την τουριστική βιομηχανία της.