Σε Ισραήλ και Γαλλία με τις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια αντίστοιχα, ξεδιπλώνονται κυρίες και κύριοι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας απέναντι στην αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα. Για τουρκικό σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα - γράφει γνωστός Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος σε μεγάλο ιστότοπο ο οποίος ασκεί έντονη κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν.
Σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα έχει εκπονήσει η Τουρκία σύμφωνα με άκρως απόρρητα έγγραφα τα οποία έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Nordic Monitor.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Τουρκία έχει σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα» ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ παρουσιάζει έγγραφα τα οποία τονίζει πως προέρχονται από το γενικό επιτελείο της Άγκυρας και προβλέπουν την εχθρική πράξη κατά της Ελλάδας.
Τα έγγραφα βρέθηκαν σε δικαστικό φάκελο που ερευνούσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και δείχνουν ότι το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Τσάκα Μπέης» υπήρχε και στο παρελθόν. Ο Çaka Bey ήταν επικεφαλής της πρώτης επίθεσης στο Αιγαίο το 1088 όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη Λέσβο, τη Χίο και τη Ρόδο και θεωρείται ο ιδρυτής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Η Αθήνα κινείται έντονα στο διπλωματικό πεδίο και μετά την συμφωνία με τους Ιταλούς για την ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας περιοδεύει σε Παρίσι και Κάιρο. Στην γαλλική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν και συζήτησαν για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη. Οι δύο υπουργοί συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών με την συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Μάικ Πομπέο.
Στόχος της Αθήνας να υπάρξει σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας η οποία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τα παράνομα σχέδιά της στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Ισραήλ όπου θα έχει διευρυμένες συνομιλίες για τις εξελίξεις στην περιοχή. Στην ατζέντα της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκονται:
Ανατολική Μεσόγειος – Τουρκική προκλητικότητα
Ενεργειακή συνεργασία – East Med
Τουρισμός
Επενδύσεις
Η Τουρκία πάντως αντιμετωπίζει προβλήματα και από τη Μόσχα, η οποία τάσσεται υπέρ της θέσης ότι η Ελλάδα δικαιούται να έχει λόγο στο ζήτημα της Λιβύης.