«Ακτινογραφία» της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,
Αναφερόμενος στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο κ. Συρίγος, σχολίασε τοn συμβολισμό, μια και πρόκειται για την πρώτη εξόρμηση του έλληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά τον κορωνοϊό. Σημείωσε τη διάσταση της συνεργασίας στην ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών, η οποία «δημιουργεί δεσμούς μεταξύ των κρατών».
Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογράμμισε, ότι προσέφερε νομιμοποίηση στις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μίλησε και για την τουρκική παρουσία στη Λιβύη.
«Ο Ερντογάν έχει μια βάση στην Ανατολική Λιβύη και επτά φρεγάτες έξω από την Τρίπολη. Κατά καιρούς, η Τουρκία επιλέγει χώρες κλειδιά για να ‘’τρέξει’’ την πολιτική της. Παλιά ήταν η Συρία, όμως εκεί έσπασε τα μούτρα της. Τώρα χώρα κλειδί είναι η Λιβύη. Μεταξύ άλλων, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Λιβύη, γιατί αν κερδίσει ο Σάρατζ στον εμφύλιο, θα υπάρχει μια Ισλαμική Αδελφότητα στην εξουσία της βορειοαφρικανικής χώρας» τόνισε, καθώς Λιβύη και Αίγυπτος είναι όμορες χώρες.
Τέλος, σχολιάζοντας το τουρκικό σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα που έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, σημείωσε πως «πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά το 2014, το οποίο πιθανών ανανεώνεται. Γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι έχουν και τέτοια σχέδια».
Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης, επιχείρησε να τοποθετήσει την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
«Υπάρχει θέληση να γίνουν πράγματα, αλλά γίνονται ετεροχρονισμένα. Και επειδή δεν υπάρχει συνεκτική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, οι δράσεις αυτοϋπονομεύονται» σχολίασε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI» που επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
Ως εκ τούτου, πρότεινε η ΕΕ να χρησιμοποιήσει ως καρότο έναντι της Τουρκίας «την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης» και ως μαστίγιο «την αναστολή της προηγούμενη τελωνειακής ένωσης. Μόνο με οικονομικούς όρους και πίεση καταλαβαίνει η Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, εάν υπάρξει ή επεισόδιο που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα «πρέπει να υπάρξει ένα πλήρες εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από πλευράς Ευρώπης».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν είναι στην κατάσταση για να προκαλέσει ένα επεισόδιο που θα δημιουργήσει τεράστια κρίση όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Έχει μεγάλα εσωτερικά ζητήματα, και είναι διχασμένη κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά».
Συνέχισε δε, πως «το κόστος που θα πληρώσει η Ευρώπη από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, να μη σέβεται το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο έναντι της Ελλάδα, αλλά και γενικά, μακροπρόθεσμα θα είναι τεράστιο, σε σχέση με το οικονομικό όφελος το σημερινό».
Τέλος, εξήρε την κινητικότητα και την ταχύτητα της ελληνικής διπλωματίας, σημειώνοντας εν τούτοις, πως σε αυτό συνετέλεσε και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο «μας έφερε προ των ευθυνών μας».