Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει πώς συμπεριφέρθηκαν οι Ελληνες κατά τη διάρκεια της καραντίνας ως προς τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.
Ο κ. Νικόλαος Θωμαϊδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας EKΠΑ αναφέρθηκε σε έρευνα σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Αττική σημειώθηκε αύξηση 31% στα αντικαταθλιπτικά, 77% στις ψυχοδραστικές ουσίες λοραζεπάμης (αγχολυτική δράση), 36% στα αντιβιοτικά και αντιϊκά φάρμακα και 198% στα αναλγητικά φάρμακα (παρακεταμόλη).
Οι αναλύσεις από την επεξεργασία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλειας έδειξαν επίσης αύξηση 650% στην αμφεταμίνη, 37% στην μεθαμφεταμίνη και κατανάλωση 800 γρ./ημέρα κοκαϊνης.
«Η κρίση της καραντίνας ενίσχυσε τα προβλήματα που προϋπήρχαν» είπε σχολιάζοντας τα αποτελεσματα της έρευνας η κλινική ψυχολόγος κ. Άννα Κανδαράκη, συμπληρώνοντας πως η ψυχική υγεία πηγαίνει χέρι χέρι με το περιβάλλον και την κοινωνία.
Σημαντικό είναι, όπως είπε, η φαρμακευτική αγωγή να ακολουθείται μόνο κατόπιν σύστασης γιατρών και ψυχιάτρων.
Ο κ. Θωμαϊδης αναφέρθηκε και σε έρευνα του ΕΚΠΑ σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο και πώς επηρεάζονται ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία.
«Η μέση θερμοκρασία και η ειδική υγρασία έχουν καθοριστικό ρόλο για τη διασπορά του ιού» σημείωσε. Η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται όταν πέφτει η θερμοκρασία.