Το νήμα των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ξαναπιάνουν Ελλάδα και Αίγυπτος. Μία ημέρα μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ και την πλήρη στήριξη που διασφάλισε εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε κρίσιμες συνομιλίες στο Κάιρο στις οποίες τέθηκε και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βήμα – βήμα η Αθήνα επιχειρεί να επιλύσει το δύσκολο γρίφο που θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.
Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Aλ Σίσι.
ΑΟΖ, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειος τέθηκαν επί τάπητος και στη συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
Η ελληνική διπλωματία με πιλότο τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ προσδοκά να ξεπεράσει τα αγκάθια που υπάρχουν με την Αίγυπτο και να προχωρήσει, υπό συγκεκριμένους όρους ακόμη και σε μία μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
«Η Αίγυπτος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αραβικού κόσμου», εξήγησε ο γνωστός διεθνολόγος Γιώργος Φίλης μιλώντας στο MEGA.
Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμή η στάση που θα τηρήσει το Κάιρο στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αθήνα ως προς την επήρεια του Καστελόριζου και αν οι Αιγύπτιοι είναι πραγματικά αποφασισμένοι να ανοίξουν μέτωπο με την Τουρκία.
Μήνυμα αποφασιστικότητας από την Πολεμική Αεροπορία που σήμερα τιμά την μνήμη του πιλότου Νίκου Σιαλμά που έπεσε το 1992 καταδιώκοντας τουρκικό F-16 στον Άη Στράτη.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις δραστηριότητες του Ελληνικού TOP GUN ενώ την ίδια ώρα τα νησιά θωρακίζονται όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Οι φρουρές των νησιών ενισχύονται σημαντικά τους επόμενους μήνες τόσο με υλικοτεχνικές υποδομές και οπλικά συστήματα όσο και με προσωπικό.
Σήμερα η τουρκική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών ήταν ισχνή σε αντίθεση με χθες που τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε οχτώ υπερπτήσεις και 69 παραβιάσεις με τους Έλληνες πιλότους να εμπλέκονται σε τέσσερις περιπτώσεις μαζί τους.