Συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επιδιώκει η Αθήνα, την ίδια ώρα, ωστόσο, η Άγκυρα εκδηλώνει στο Λιβυκό τα επεκτατικά της σχέδια με τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε νευραλγικά σημεία. Σήμερα το ΝΑΤΟ, με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, ανακοίνωσε ότι θα γίνει έρευνα για τις κατηγορίες της Γαλλίας ότι τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο της.
Οι πρόσφατες νίκες του φιλοτουρκικού στρατοπέδου στον εμφύλιο της Λιβύης, άνοιξαν την «όρεξη» του Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας, που περιλάμβανε χιλιάδες μισθοφόρους τζιχαντιστές, η κυβέρνηση Σαράτζ καλείται να εξοφλήσει τον λογαριασμό ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτόν, με την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στην Τρίπολη τον υπουργό Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, και κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Μισράτα, που «βλέπει» την καρδιά της Μεσογείου, καθώς και η εγκατάσταση μονάδας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη βάση αλ Ουατίγια, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, δηλαδή στο κέντρο της βόρειας Αφρικής.
Έντονοι διάλογοι στο ΝΑΤΟ
Στιγμές έντασης εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και η Γαλλίδα ομόλογός του, απευθυνόμενοι προς τον Χουλουσί Ακάρ, τόνισαν πως είναι προβληματική η στάση της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ανήκουστη ενέργεια» την απειλή βίας από ένα πλοίο της συμμαχίας προς ένα άλλο.
Η Άγκυρα αρνείται τις γαλλικές κατηγορίες, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. – ΝΑΤΟ στην επιχείρηση «Ειρήνη» που οδηγήθηκε σε ναυάγιο.