Πρόσωπο με πρόσωπο στην προσεχή Σύνοδο του Ιουλίου θα λύσουν, όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον γόρδιο δεσμό του «χρυσού» πακέτου της Κομισιόν. Στη σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, για τους όρους με τους οποίους θα δοθούν τα χρήματα και για το εάν θα συνοδευτούν με όρους μνημονίου.
Λευκός Καπνός από τη σημερινή σύνοδο κορυφής δεν βγήκε ούτε για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μοιραστούν στις χώρες την περίοδο 2021-2027, ούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Το σκληρό παζάρι μεταξύ Βορρά και Νότου και τα κριτήρια που αποκάλυψε η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λαίεν για να ξεκλειδώσουν τα 750 δισ. ευρώ από τα οποία διεκδικούμε 32, δείχνουν ότι ο δρόμος μπροστά έχει πολλά αγκάθια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η πρόταση της Κομισιόν είναι σημείο εκκίνησης κάτω από το οποίο δεν γίνεται να πάμε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα το 2011 με ύφεση 9,1% βίωσε επώδυνες συνέπειες, κοινωνική αναταραχή και άνοδο του λαϊκισμού.
Οι χώρες πάντως χωρίστηκαν ξανά. Από τη μια πλευρά οι νότιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που θέλουν τα 750 δισ. να δοθούν κυρίως με επιχορηγήσεις και με κοινό δανεισμό κάτι που ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός.
Και από την άλλη βασικά 6 βόρειες χώρες, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Εσθονία που ζητούν η χρηματοδότηση να γίνει κυρίως με δάνεια. Πολλοί τις αποκαλούν δορυφόρους της Γερμανίας η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και θα λύσει το γρίφο πιθανότατα στη Σύνοδο του Ιουλίου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ευθέως ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βιώνει δραματική πτώση.
Τώρα μένει να αποδειχθεί αν στην επόμενη σύνοδο, πιθανότατα, 16 και 17 Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν τρόπο να συμφωνήσουν.
Χωρίς συμφωνία η σημερινή Σύνοδος Κορυφής
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντη Μιχαλόπουλο, το κύριο σημείο διαφωνίας είναι ότι ο Βορράς δεν θέλει να δοθούν χρήματα στον ευρωπαϊκό Νότο, χωρίς αυστηρούς όρους. Πιέζει για δάνεια αντί για επιδοτήσεις, και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Από την άλλη πλευρά, ο Νότος επιδιώκει χαλαρούς όρους και επιδοτήσεις.
Όλοι αποφεύγουν πάντως τη λέξη μνημόνιο, ωστόσο γίνεται ολοένα φανερό ότι η συζήτηση θυμίζει τις εποχές μνημονίων, με το σκεπτικό «κάνεις μεταρρυθμίσεις, παίρνεις δόση. Δεν κάνεις, δεν παίρνεις».
Οι αυστηροί όροι θα είναι ουσιαστικά «δώρο» στον ευρωπαϊκό Βορρά, ώστε να συμφωνήσει να γίνει το ταμείο.
Όπως σημείωσε ο Σαράντης Μιχαλόπουλος, στις 16-17 Ιουλίου, στη νέα Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία των ηγετών, περιμένουμε θεωρητικά επί της αρχής συμφωνία, ενώ το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας, καθώς από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.