Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.
Το αγκάθι των όρων που θα συνοδεύουν τα χρήματα που θα δοθούν παραμένει, ενώ πλέον το βάρος πέφτει στη Γερμανία να βρει μια συμβιβαστική λύση.
Οι προσδοκίες ούτως ή άλλως ήταν μικρές για τη χθεσινή Σύνοδο πλην όμως το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση πριν το καλοκαίρι.
Διά ζώσης θα λύσουν όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον γόρδιο δεσμό του "χρυσού" πακέτου της Κομισιόν στην προσεχή Σύνοδο του Ιουλίου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως είδαμε το χάσμα έμεινε αγεφύρωτο για τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα δοθούν τα χρήματα. Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι αν θα συνοδευτούν με όρους μνημονίου.
Λευκός Καπνός από τη Σύνοδο Κορυφής δεν βγήκε ούτε για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μοιραστούν στις χώρες την περίοδο 2021-2027, ούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
Το σκληρό παζάρι μεταξύ Βορρά και Νότου και τα κριτήρια που αποκάλυψε η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν για να ξεκλειδώσουν τα 750 δισ. ευρώ από τα οποία διεκδικούμε 32 δισ., δείχνουν ότι ο δρόμος μπροστά έχει πολλά αγκάθια
Όμως τι εννοεί η Πρόεδρος της Κομισιόν όταν μιλά για μεταρρυθμίσεις; Και μάλιστα όταν λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, αξιωματούχοι της Ε.Ε διέρρεαν ότι τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν και δημοσιονομικές προσαρμογές – δηλαδή μνημόνιο.
Οι χώρες πάντως χωρίστηκαν ξανά. Από τη μια πλευρά οι νότιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που θέλουν τα 750 δισ. να δοθούν κυρίως με επιχορηγήσεις και με κοινό δανεισμό κάτι που ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός.
Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Εσθονία που ζητούν η χρηματοδότηση να γίνει κυρίως με δάνεια.
Πολλοί τις αποκαλούν δορυφόρους της Γερμανίας η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και θα λύσει το γρίφο πιθανότατα στη Σύνοδο του Ιουλίου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ευθέως ότι η ευρωπαϊκή οκονομία βιώνει δραματική πτώση.
Τώρα μένει να αποδειχθεί αν στην επόμενη Σύνοδο,οι ευρωπαίοι ηγέτες βρουν τρόπο να συμφωνήσουν.