Για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκη και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.
Αναφερόμενος στην μεγέθυνση του χρέους, ο υφυπουργός επισήμανε ότι το ύψος του δεν θα αλλάξει πολύ καθώς «κάνουμε συνετή διαχείριση των δανειακών μας αναγκών».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «δύσκολο ΑΕΠ φέτος» αν και όπως πρόσθεσε θα επανέλθει σε μεγάλο βαθμό του χρόνου.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι αυτό το διάστημα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ καλές και αναφέρθηκε στο 2021.
«Το 2021 θα είναι μια αβέβαιη χρονιά. Θα παίξει ρόλο και το πότε θα απελευθερωθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα. Ακόμα και ένα τρίμηνο αν καθυστερήσουν, αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στον ΑΕΠ μας 1-2%» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν σταθερά «όπως και η η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία».
Σε ότι αφορά τη ρευστότητα, εξήγησε, ότι το υπουργείο διέθεσε δύο δισ. στις τράπεζες προκειμένου «να πάνε τα περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα. Θα δούμε πώς θα κινηθούν οι τράπεζες και θα εξετάσουμε εκ νέου την πολιτική μας».
Για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος υποστήριξε ότι δεν θα είναι κατ’ ανάγκη ενιαίο ποσοστό, ενώ σχετικά με το πτωχευτικό δίκαιο, αυτό θα νομοθετηθεί τον Ιούλιο.
Από την πλευρά τoυ, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι φέτος θα πρέπει να καταβληθούν στο ελληνικό κράτος φόροι ύψους 7 δισ. «κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο σε επιχειρήσεις όσο και στους συμπολίτες μας».
Ακόμα ζήτησε από την κυβέρνηση υψηλότερη μείωση του φόρου προκαταβολής, «περί το 50% και όχι στο 25-30% που προσανατολίζεται η κυβέρνηση», ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθούν 3 δισ. στις επιχειρήσεις μέσω τις επιστρεπτέας προκαταβολής, μια και «αυτό είναι το μόνο εργαλείο ρευστότητας που φθάνει στην πραγματική οικονομία».
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαβουλεύθηκε με τα κόμματα αλλά και τους αρμόδιους φορείς περί του νέου πτωχευτικού δικαίου.