Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν οι κ.κ. Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αθηναίων, και Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», αναφορικά με τον «Μεγάλο Περίπατο» στο κέντρο της Αθήνας, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και τις αντιδράσεις.
Στην Πανεπιστημίου, που αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδες, τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.
Πανεπιστημίου ήρεμα τα πράγματα, Κυριακή πρωί, τα συνεργεία του δήμου δουλεύουν από το πρωί, κάνουν τις τελικές διαγραμμίσεις, θεωρούν ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.
«Ο Μεγάλος Περίπατος, η πιλοτική εφαρμογή του, ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη. Η πρώτη αποτίμηση σε ό,τι αφορά στην κυκλοφοριακή συμφόρηση επιβεβαιώνει πλήρως τα κυκλοφοριακά μοντέλα. Ο μεγάλος περίπατος αποτελούσε σαφή προεκλογική μας δέσμευση. Η κυκλοφοριακή μελέτη που εφαρμόζουμε είναι του 2019. Τη Δευτέρα, όταν ξεκίνησε η κανονική ροή της εβδομάδας, υπήρξε το αναμενόμενο μποτιλιάρισμα. Εμείς πάμε να αναπροσαρμόσουμε τα φανάρια, αναπροσαρμόζουμε 27 κόμβους σε όλη την Αθήνα. Δεν έχουμε εστιάσει μόνο στις επεμβάσεις αλλά και στο σύνολο του αστικού ιστού», ανέφερε ο κ. Αξιώτης.
«Μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται καλύτερη. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή ο περιορισμός χρήσης του ΙΧ, η ενίσχυση των ΜΜΜ, η δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών. Η συζήτηση για το Μεγάλο Περίπατο βρίσκεται στην ατζέντα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πάντα δεν υπήρχε το κατάλληλο timing για να γίνει. Εμείς για να έχουμε την ελάχιστη πιθανή ταλαιπωρία, αναπροσαρμόσαμε όλα τα δρομολόγια. Σύμφωνα με τη μελέτη αναμένουμε αύξηση του επιβατικού κοινού κατά 28%», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είπαμε εξαρχής πάμε, και παραμένουμε στο πάμε, γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε έναν άνθρωπο στην Αθήνα που δεν συμφωνεί στο ότι το κέντρο πρέπει να αλλάξει. Το δεύτερο είναι ότι μια κακή υλοποίηση μπορεί να ακυρώσει μια πραγματική ανάγκη της πόλης. Κάθε συγκοινωνιακή μελέτη έχει σενάρια. Το βασικό σενάριο που επέτρεπε να μην “κοκκινήσει” η κυκλοφορία στην πόλη ήταν το σενάριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δυστυχώς δεν βλέπουμε ουσιαστική αναβάθμιση στα ΜΜΜ», είπε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος.
«Θέλουμε το τραμ στην πόλη. Εμείς είδαμε δημόσιο χώρο που ήταν ανεκμετάλλευτος, και έτσι προσωρινά καταλάβαμε τις λωρίδες χρήσης του τραμ για να δημιουργήσουμε έναν ποδηλατόδρομο, έστω και πιλοτικό. Αυτό έχει γίνει μέχρι την επαναλειτουργία του τραμ. Ποιος δεν θα ήθελε ένα ποδηλατόδορμο μήκους 3χλμ. που ενώνει το Καλλιμάρμαρο με την πλατεία Ομονοίας; Ο σκοπός της πιλοτικής εφαρμογής είναι η αξιολόγηση. Το σημαντικότερο είναι η σωστή και ορθή υλοποίηση», απάντησε ο κ. Αξιώτης, ενώ αναφορικά με τις χρωματικές επιλογές στις λωρίδες που έχουν σχηματιστεί σημείωσε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη φιλοσοφία πίσω από το χρωματολόγιο. Το κίτρινο είναι για τις ποδηλατικές διαδρομές. Το μπλε για τις λεωφορειολωρίδες. Το πράσινο ως Παναθηναϊκός εμένα μου αρέσει».
«Εμείς καταψηφίσαμε την προμήθεια των υλικών που έκανε η δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή επέλεξε να κάνει ένα διαγωνισμό σχεδόν 2 εκατ.. Διαφωνήσαμε, θεωρούμε ότι είναι λάθος σήμα στην πόλη για το πώς προχωράμε. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η κυκλοφορία. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε στο κέντρο της πόλης να μείνει το λιανεμπόριο, αν θέλουμε κατοικία στο κέντρο, ή ένα κέντρο που θα βουλιάξει από την εστίαση στον τουρισμό. Έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να μας πει πώς θα προστατευτεί το λιανεμπόριο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος.
«Όσον αφορά στο κόστος, όταν κάνεις αυτή την αστική παρέμβαση δεν μπορείς να βάλεις πλαστικές ζαρντινιέρες. Το κόστος είναι απόλυτα λογικό, η διαδικασία έχει ελεγχθεί», είπε κλείνοντας ο κ. Αξιώτης.