Στη Δραπετσώνα, στο προσκλητήριο που έγινε με πρωτοβουλία της εκκλησίας, μεγαλύτεροι και νεώτεροι ένωσαν τη φωνή τους, ζητώντας να σταματήσει η ρύπανση της περιοχής.
Γονείς κρατώντας στην αγκαλιά τα παιδιά τους. Γιαγιάδες και παππούδες με τα εγγόνια τους. Ένωσαν τη φωνή τους για το περιβάλλον μαζί με την εκκλησία και είπαν ένα μεγάλο «όχι» στη βιομηχανική δράση που ρυπαίνει εδώ και χρόνια την περιοχή τους.
«Αν δεν σέβομαι εγώ το περιβάλλον και δεν αφήσω ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μου, πώς θα τα μάθω να σέβονται» δηλώνει πατέρας.
«Ξέρετε τι είναι να έχει ένα μωρό και να αναπνέει αυτή την ατμόσφαιρα. Έχω εγγόνια. Μυρίζει σαν καυσαέριο» αναφέρει κάτοικος της περιοχής.
Όταν νοσεί το περιβάλλον νοσούμε και εμείς, λέει ο πατέρας Νικόλαος στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες πιστοί σε μια μεγάλη προσεχή για το περιβάλλον.
Ο πατέρας Νικόλαος υπογραμμίζει: «Θέλουμε μια αναβάθμιση στη ζωή μας. Υπάρχει ζωή στη Δραπετσώνα. Το τραγούδι λέει ότι δεν υπάρχει. Με ανθρώπους που κάνουν αγώνα. Δεν είμαστε δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε δίπλα στη θάλασσα αλλά δεν έχουμε πρόσβαση στη θάλασσα».
«Στην Δραπετσώνα έχουμε ζωή» φώναξε ο Δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος.
«Όταν το καταστρέφουμε εμείς είναι λογικό να γυρίσει μπούμερανγκ και να καταστρέψει εμάς. Το περιβάλλον είναι η ζωή μας. Η φύση εκδικείται».
Στο ευχέλαιο αναγνώστηκε και επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Στη Βουλή το θέμα της ρύπανσης από την Oil One
Στη Βουλή έφερε η αντιπολίτευση το θέμα της ρύπανσης στη Δραπετσώνα, ζητώντας εξηγήσεις από το αρμόδιο υπουργείο για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ειδικά στο χώρο λειτουργίας της εταιρίας Oil One.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να αναθέσει έρευνα σε εξειδικευμένο εργαστήριο, ομολογώντας ουσιαστικά ότι η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της.
«Με το βενζόλιο ορισμένες φορές να είναι και εκτός των ορίων, ειδικά τους ζεστούς μήνες, αλλά και όταν βρίσκεται εντός ορίων, δεν σημαίνει ότι είναι και ωφέλιμο. Καρκινογόνο είναι. Και φωτογραφίζεται από το χωροταξικό, από το σημείο που ήταν πιο έντονα ο ένοχος, η Oil One» ανέφερε στη Βουλή η κ. Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευτής Β' Πειραιά.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αναγνώρισε ότι η ρύπανση προέρχεται από Πετρελαιοειδή και είπε ότι το υπουργείο θα αναθέσει σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Αριστοτέλειου να κάνει μέτρηση και μέσα στις μονάδες της Oil One. «Αυτό θα γίνει μέσα στο προσεχές διάστημα, να μην δεσμευθώ, αλλά μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει γίνει. Με βάση το τι θα προκύψει, θα προβούμε στις επόμενες κινήσεις» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Οικονόμου.
«Αυτό δεν ελέγχεται. Όταν φυσάει ο αέρας είναι ανυπόφορο» αναφέρει πολίτης της περιοχής.
Μοναδικό αίτημα των κατοίκων της Δραπετσώνας η μετεγκατάσταση της βιομηχανικής δραστηριότητας και η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου που θα ανήκει στους κατοίκους.