Η κλιματική αλλαγή βάζει φρένο στη παραγωγή λαδιού. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις, προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βλέπουν μείωση έως 70% στη παραγωγή τους.
Όλο και λιγότερο λάδι παράγουν πλέον οι αγρότες, λόγω κλιματικής αλλαγής, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Οι συχνές και έντονες περίοδοι ξηρασίας και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις, καταστρέφουν τις ελαιοκαλλιέργειες κι έτσι ο πράσινος χρυσός κινδυνεύει να χαθεί.
«Το 2019 είχαμε στην Κρήτη πολύ κακή χρονιά για το λάδι. Η πτώση της παραγωγής ήταν 70%. Είχε αναπτυχθεί ο δάκος επειδή οι θερμοκρασίες ήταν ακραίες. Είναι πράγματα που θα μας επηρεάσουν στην καθημερινότητά μας» λέει ο κ. Κώστας Συνολάκης – Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το κλίμα της Μεσογείου μετατρέπεται σε τροπικό. Ως αποτέλεσμα, η άνοιξη και το φθινόπωρο που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τους ελαιώνες μειώνονται σε διάρκεια.
Τον Οκτώβριο πλέον επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τον δάκο, με τις επιθέσεις του εντόμου να εκτινάσσονται. Επιπλέον την περίοδο της ανθοφορίας, οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς κελσίου, γεγονός που επηρεάζει την καρπόδεση.
Συγχρόνως οι έντονες βροχοπτώσεις που διαδέχονται τους καύσωνες είναι ικανές να ξεπλύνουν τη γύρη. Ο συνδυασμός αυτός είναι άκρως επιβαρυντικός και προκαλεί τη σημαντική μείωση στη παραγωγή λαδιού, με τις συνέπειες στην εθνική οικονομία να είναι τραγικές.