Δύσκολη είναι η επόμενη μέρα στον τουρισμό, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς πολλοί κλάδοι δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου αναμένεται να εργαστεί μόλις το 20% των ανθρώπων του κλάδου φέτος το καλοκαίρι, ενώ αρκετοί είναι οι άνεργοι που μένουν και εκτός επιδομάτων από το κράτος.
«Τα τελευταία χρήματα που λάβαμε ήταν η παράταση του επιδόματος τον Μάρτιο. Από τα 400 ευρώ που πήραμε τότε, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ» σημείωσε και τόνισε πως αν συνεχιστεί αυτό τα γεγονότα όπως αυτό στη Ρόδο θα συνεχιστούν.
«Δεν υπάρχει σεζόν για φέτος, το φωνάζουμε εδώ και δύο μήνες» υπογράμμισε ο κ. Χότζογλου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καθίσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να σχεδιάσουν από κοινού την επόμενη σεζόν.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, ακόμα και στα μεγάλα νησιά που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στην κορυφή του ενδιαφέροντος, υπογράμμισε η διευθύντρια τουριστικού γραφείου στη Σαντορίνη, Άννα Πιλάτου.
Όπως σημείωσε, το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων παραμένει κλειστό και κανείς δεν γνωρίζει αν θα ανοίξει, ενώ όλο και περισσότεροι είναι οι υπάλληλοι που φεύγουν από το νησί καθώς δεν βρίσκουν εργασία.
Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και το Ηράκλειο, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκη να σημειώνει ότι μόλις το 30% των ξενοδοχείων αναμένεται να ανοίξει την 1η Ιουλίου, όταν και θα επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις στο νησί.
«Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν θα το κάνουν με μια πληρότητα 15%. Θα είναι σαν να ζουν έναν κακό Μάρτιο των προηγούμενων ετών» υπογράμμισε ο κ. Χαλκιαδάκης.
Κλείνοντας, ο κ. Χότζογλου σημείωσε ότι το κράτος θα πρέπει να καλύψει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα –στα πλαίσια του επιδόματος ειδικού σκοπού- για όσους εργαζόμενους δεν εργαστούν φέτος λόγω της κρίσης στον τουρισμό, ενώ πρόσθεσε πως οι προσλήψεις που θα γίνουν να είναι υπό όρους 2020 και όχι του 2012, όταν ήταν οι τελευταία κλαδική σύμβαση.
Τέλος, ο κ. Χαλκιαδάκης υποστήριξε ότι αρκετές καθυστερήσεις στις προσλήψεις υπαλλήλων από ξενοδοχειακές μονάδες οφείλονται στο υπουργείο Εργασίας και στα κενά που υπάρχουν στις σχετικές ρυθμίσεις και ΚΥΑ.