Η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας στη Σιβηρία προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα «ανησυχητικό σημάδι» όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.
Οι ακραίες θερμοκρασίες που καταγραφεί την ενέταξαν στο βιβλίο Γκίνες, καθώς ο υδράργυρος από τους -68 βαθμούς κελσίου σκαρφάλωσε στους 38.
Η Αρκτική «φλέγεται». Φωτογραφία μέσω δορυφόρου της υπηρεσίας Κοπέρνικος, δείχνει τη θερμοκρασία στην επιφάνειας της γης, με αυτή της Σιβηρίας, να είναι στο κόκκινο.
Με τον υδράργυρο να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ το περασμένο Σάββατο, αγγίζοντας τους 38 βαθμούς Κελσίου σε πόλη της περιοχής, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις και στον υπόλοιπο κόσμο.
Εκτιμούν πως μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις καιρικές συνθήκες των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης.
Συνολικά η Αρκτική έχει χάσει το 70% του όγκου του πάγου της, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Στη Σιβηρία, περισσότερα από 40 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, καταστράφηκαν πέρυσι τον Αύγουστο από τις φωτιές, γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση μεγατόνων αερίων του θερμοκηπίου τα οποία επηρεάζουν ακόμη περισσότερο την κλιματική αλλαγή.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Σιβηρία φέτος θα τεθεί αντιμέτωπη με πυρκαγιές πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως.