"Πειρατή" χαρακτηρίζει την Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Ο πρώην πρωθυπουργός στηλιτεύει τη στάση της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που Μητσοτάκης και Ερντογάν επιχειρούν να ανοίξουν εκ νέου διαύλους επικοινωνίας.
Η πρώτη επικοινωνία μετά από πολλούς μήνες Μητσοτάκη – Ερντογάν συμπίπτει με την ολοένα και αυξανόμενη ένταση εκ μέρους της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αποτυπώνει ωστόσο τη βούληση των δυο να αποκατασταθεί έστω και μερικώς ένας δίαυλος επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο.
Την ίδια ώρα πάντως με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στηλιτεύει τη στάση της Άγκυρας και δηλώνει:
«Όποιος παίρνει στα σοβαρά τον διάλογο θυμάται πάντα τα εξής: Ότι πριν κάτσεις στο τραπέζει, ο απέναντι πρέπει και να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι' αυτό με «πειρατές» δεν διαπραγματεύεται κανείς…»
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας από τη μία απηύθυνε πρόταση για διάλογο με την Αθήνα και από την άλλη απείλησε όλους όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.
Η Άγκυρα είχε δεσμεύσει τρεις περιοχές για ασκήσεις νότια της Κύπρου προσπαθώντας να αντιδράσει στην εντυπωσιακή άσκηση της Αθήνας, αλλά τελικά το μόνο που πέρασε από εκεί ήταν μια φρεγάτα που επέστρεφε από την Λιβύη.
Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι μία λύση με όπλα θα σημάνει και το τέλος του κυπριακού ελληνισμού.
Στη Λευκωσία βρέθηκε μετά την Αθήνα ο Ευρωπαίος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ.
Ο Ζοσέπ Μπορέλ πέταξε μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ κοντά στο γεωτρύπανο Γιαβούζ, διαπιστώνοντας ο ίδιος την τουρκική παραβατικότητα.
Ζητήματα «χαμηλής πολιτικής»
Ως μια προσπάθεια ήπιας επαναπροσέγγισης χαρακτηρίστηκε το τηλεφώνημα Μητσοτάκη Ερντογάν, με τους δυο άνδρες να ανοίγουν τα λεγόμενα ζητήματα χαμηλής πολιτικής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη η κίνηση της Αθήνας δείχνει ότι θέλει ανοιχτούς διαύλους.
Η κίνηση στέλνει και σημαντικό μήνυμα σε συμμάχους και εταίρους ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την ένταση στην περιοχή.