Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης που θα δίνει το πράσινο φως για διακοπές των Βρετανών σε χώρες του εξωτερικού χωρίς την υποχρέωση της καραντίνας των 14 ημερών, για μία σειρά από χώρες με τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διευθετήσεις, δημιουργώντας τους λεγόμενους αεροδιαδρόμους. Οι χώρες αυτές θεωρούνται ασφαλείς αναφορικά με τον κορωνοϊό.
Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε πως χρειάζονται ημέρες έως και τρεις εβδομάδες για να δημιουργηθεί μια αερογέφυρα ανάμεσα σε Βρετανία και Ελλάδα.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες περιμένουν και ελπίζουν πως στις 17 Ιουλίου θα μπορέσουν να υπάρξουν μαζικές πτήσεις προς την Ελλάδα με την 11η Ιουλίου να είναι η μέρα που θα ξεκινήσουν. Οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 50% προς Ελλάδα και Ισπανία, ωστόσο για μια συνολική αποτίμηση πρέπει να δοθούν οι τελικές αποφάσεις από την βρετανική κυβέρνηση.
Στη Γερμανία υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές κρατήσεις προς την Ελλάδα. Οι περισσότερες θα γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με δημοφιλέστερους προορισμούς τα Κανάρια νησιά, τη Μαγιόρκα, την Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλους ταξιδιωτικούς ομίλους.
Όσον αφορά νησιωτικούς προορισμούς, όπως είναι η Ρόδος, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Βασίλης Χατζηχριστοδούλου, η πανδημία είχε επίδραση στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Με το άνοιγμα της περιόδου μόνο το 10-15% των ξενοδοχείων θα είναι ανοιχτά, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται η εικόνα να είναι καλύτερη όσον αφορά τις κρατήσεις.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους εργαζομένους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά, επιβιώνουν με τα επιδόματα ανεργίας, σα σωματείο, ζητούν την επέκταση του επιδόματος μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου και το πάγωμα των τιμολογίων ΔΕΚΟ, κοινής ωφέλειας και τα δάνεια τραπεζών,