Στην Λιβύη βρέθηκε σήμερα για δευτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Υπουργός Εξωτερικων Νίκος Δένδιας. Στόχος της Ελλάδας είναι να απομονώσει την Τουρκία η οποία «βρυχάται» για ακόμα μία φορά λέγοντας απειλητικά πως ο τουρκικός στόλος είναι πανίσχυρος. Παράλληλα οι ωρες κυλούν αντίστροφα για να ανακοινώσει ο Ερντογάν την όπως όλα δείχνουν ειλημμένη απόφαση του να κάνει τζαμι την Αγία Σοφία
Με νέες απειλές με άρωμα ναυμαχίας αυτή τη φορά η Τουρκία συντηρεί την ένταση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προκάλεσε την Ελλάδα να μην τα βάλει με το ναυτικό της Τουρκίας.
«Εάν θέλετε να εγκαταλείψετε το δίκαιο και τη δικαιοσύνη και να χρησιμοποιήσετε πραγματική ισχύ, θα ήθελα να σας κάνω μια απλή προειδοποίηση. Δεν μπορείτε να αστειεύεστε με τον τουρκικό στόλο. Αυτό ‘ξεπερνά το μπόι σας’.»
Η νευρικότητα της Τουρκίας έχει να κάνει με την άσκηση που έχει εξαγγείλει στον Αη Στράτη η Ελλάδα.
Ηχηρό μήνυμα αποτροπής έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και με βίντεο που δείχνει εκπαίδευση των σπουδαστών στης σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών σε αντικείμενα καταδρομών.
Την ίδια ώρα επίσκεψη στο Τομπρούκ της Λιβύης πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Ακίλα Σάλεχ.
«Έφτασα πριν από λίγο στο Τομπρούκ της Λιβύης, όπου θα έχω συνομιλίες με τον Πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Αguila Saleh»
Ο Ερντογάν έβαλε στο μάτι την Αγιά Σοφιά
Ο Ερντογάν προχωράει όπως όλα δείχνουν στο σχέδιο του να αλώσει την Αγία Σοφία με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις όπου το 90% των μελών του κόμματος του δήλωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε αν στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογαν τέθηκε και το θέμα της Αγιάς Σοφιάς.
Τυπικά σε 24 ώρες το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας θα εισηγηθεί για το αν η Αγια Σοφιά πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί ή όχι. Όμως ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος δημιουργεί κλίμα, προεξοφλεί την απόφαση των δικαστών και το πρακτορείο Αναντολού ισχυρίζεται ότι στις 15 Ιουλίου η Αγια Σοφιά θα κατακλυστεί από χιλιάδες μουσουλμάνους που θα προσευχηθούν εκεί. Από την άλλη
ο θεολόγος Τζεμίλ Κιλίτς θεωρεί ότι το καθεστώς της Αγια Σοφιάς δεν πρέπει να αλλάξει.
«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι εφικτή διότι δυστυχώς υπάρχει ένα προηγούμενο: η εκκλησία της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από πολλές προσφυγές, η εκκλησία μετατράπηκε από το 2017 σε τζαμί»
Και ο τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός, Εντέμ Ελντέμ, αναγνωρίζει ότι είναι ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και παραδέχεται ότι είναι παραπάνω από ένα απλό τζαμί.
«Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο και είναι μοναδικό επειδή είναι κάτι περισσότερο από ένα τζαμί, δεν είναι μόνο ένα τζαμί, επίσης είναι μια βασιλική, μια εκκλησία που υπήρχε εδώ και χίλια χρόνια.»
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα με τον Ερντογάν να γνωρίζει πως έτσι και αλλιώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για τις αποφάσεις του.
Εσπευσμένο ταξίδι του Δένδια στη Λιβύη με στόχο να μπει μπλόκο στην Τουρκία
Μήνυμα πως η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Τομπρούκ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής, «τον πρόεδρο του μόνο εκλεγμένου θεσμού στη Λιβύη» όπως ανέφερε τον Ακίλα Σάλεχ.
«Συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές.
Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.
Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010», τόνισε ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων.
Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, στοχεύει σε μια νέα συμφωνία μεταξύ Λιβύης (του μόνου νομίμως εκλεγμένου σώματος) κι Ελλάδας, η οποία θα είναι σωστή με βάση το διεθνές δίκαιο.