Η πανδημία καθήλωσε στο έδαφος τους στόλους κολοσσών αερομεταφορέων με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας, να εξαρτώνται πλέον από τις κρατικές επιχορηγήσεις και να προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις κάθε μέρα.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της AirBus που έχει προγραμματίσει 15.000 απολύσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τον Μάρτιο η πανδημία του κορωνοϊού κυριολεκτικά πάγωσε τις παγκόσμιες αερομεταφορές.
Μέχρι τον Απρίλιο ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων σε διεθνείς πτήσεις είχε πέσει κατά 80% σε σχέση με το 2019 ενώ τα μισά αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος.
Ενδεικτική της κατάστασης η απόφαση της εταιρείας Airbus, που κατασκευάζει αεροσκάφη, να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας.
Περικοπές θέσεων εργασίας σχεδιάζει και η γαλλική Air France, που στοχεύει να μειώσει το προσωπικό της κατά 6.500 άτομα τα επόμενα δύο χρόνια παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο οικονομικής στήριξης της ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Επίσης 3.500 θέσεις εργασίας θα περικόψει η ιρλανδική Ryanair εάν δεν καταφέρει να πείσει τους εργαζόμενους να δεχθούν μειώσεις των μισθών τους.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Lufthansa που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Συνομιλίες με τα συνδικάτα για περικοπή έως και 1.900 θέσεων εργασίας ξεκίνησε και η Easyjet, που κλείνει τρεις βάσεις της σε αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.
Η British Airways έχει ανακοινώσει ότι θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους.