Τη διατρητότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέδειξε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος, Μάκης Πολλάτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο περιέχει και τα σχετικά ντοκουμέντα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2020, οι γείτονες ζητούν από την χώρα μας, να τους αποκαλεί με το ακρωνύμιο MKD, δηλαδή Μακεδονία, και όχι RNM, Βόρεια Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις συναφείς δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, χρησιμοποιούνταν η σύντμηση RNM, και μάλιστα με συναίνεση της Βόρειας Μακεδονίας.
Σημειώνεται, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που συνομολόγησαν οι δύο χώρες, πέραν της αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, σε Βόρεια Μακεδονία, περιγραφόταν ότι «οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτων του δεύτερου μέρους (Σκόπια) θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι MK και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ)».
Κάπως έτσι, προκύπτουν ερωτήματα για την βιωσιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ταυτόχρονα, φαίνεται πως κάποιοι από αυτούς που άσκησαν κριτική στην εν λόγω Συμφωνία, είχαν υπ’ όψη τους, μια πιο μακροπρόθεσμη εικόνα της αλλά και καλή γνώση των βαλκανικών διπλωματικών τεκταινομένων.
Σχολιάζοντας το ζήτημα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πέτρος Λιάκουρας, έκανε λόγο για εκλογικές σκοπιμότητες από πλευράς των γειτόνων, μια και «είναι ενώπιον εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και πρέπει να πλειοδοτήσουν για να υφαρπάξουν ή να πάρουν ψήφους».
Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αλλαγή στάσης στα Σκόπια, ενώ ξεκαθάρισε πως ότι αντιβαίνει τη συμφωνία ή το σκοπό που υπεγράφη, συνιστά παραβίασή της.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, υπογράμμισε πώς οι παραπάνω εξελίξεις, δικαιώνουν τη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα.
«Κάναμε τα πάντα για να πείσουμε την τότε κυβέρνηση να μην προβεί σε αυτή τη κακή συμφωνία. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι μια κακή συμφωνία που δημιουργεί προβλήματα. Με παραχώρηση μακεδονικής Γλώσσας, ταυτότητας και πολλά ακόμα. Περιμέναμε ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα οι γείτονες. Τα αρμόδια υπουργεία θα κάνουν τα απαιτούμενα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα που προέκυψε με τα Σκόπια, επέρριψε ευθύνες… στην κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο δεν έκανε κάτι για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει η συμφωνία. Λόγω ιδεοληψίας και αγκύλωσης, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα θετικά σημεία της συμφωνίας» υποστήριξε, κάνοντας λόγο ότι οι «Πρέσπες», εκτός των πολλών θετικών τους επιπτώσεων, απέτρεψαν «να υπάρχει μια χώρα δαγκάνα πάνω από τα βόρεια σύνορά μας», εννοώντας την Τουρκία.