Αρκετά μειωμένα συνεχίζουν να είναι τα οικονομικά των δήμων της χώρας μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με την ΚΕΔΕ να ζητά τη λήψη μέτρων από το κράτος.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» βρέθηκαν ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη βοήθειας του κράτους στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η πανδημία.
Όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντέλλος, τα οικονομικά των δήμων είναι σε δεινή κατάσταση και πως τα βοηθήματα που έχουν είναι αρκετά μικρά σε σχέση με αυτά που χάθηκαν. «Έχουμε λάβει 250.000 ευρώ, ενώ έχουν μείνει ανείσπρακτα περίπου 1,8 εκατ. ευρώ» τόνισε.
«Αν συνεχιστεί αυτή η δυσχέρεια στην είσπραξη των τελών και των οφειλών, τότε η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση θα είναι βέβαιη» σημείωσε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, σημειώνοντας πως αρκετοί «πράσινοι» δήμοι έχουν γίνει «κίτρινοι», ενώ όσοι ήταν «οριακοί» έχουν φτάσει στο «κόκκινο». «Όσοι ήταν στο "κόκκινο" πριν την πανδημία, τώρα είναι έτοιμοι να βαρέσουν κανόνι» συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντέλλος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν προκύψει στους δήμους που είχαν μεγάλα έσοδα από τομείς του τουρισμού, καταστήματα και ξενοδοχεία. «Κυρίως οι μεγάλοι δήμοι στα νησιά, που δεν θα εισπράξουν τέλη καθαριότητας και κοινόχρηστων χώρων από ξενοδοχεία, καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν» υπογράμμισε ο δήμαρχος Τρικκαίων, τονίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι αρκετά μεγάλα τα προβλήματα.
Για το ζήτημα του τέλους απορριμμάτων που προανήγγειλε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «είμαστε αρκετά μακριά από αυτό ακόμα», ενώ ο κ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να είναι και κέρδος για τους δήμους που κάνουν σωστή διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
«Θα πρέπει να μειώσουμε τα τέλη για αυτούς που κάνουν ανακύκλωση στα απορρίμματά της» υποστήριξε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, υπογραμμίζοντας ότι μια τετραμελής οικογένεια πληρώνει περίπου 120 ευρώ το χρόνο και παράγει 2 τόνους απορριμμάτων, ενώ μια επιχείρηση εστίασης 30 τ.μ. πληρώνει το ίδιο ποσό για 16 τόνους απορριμμάτων.