Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων που συζητείται στη Βουλή.
Κοινοβουλευτικό παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ ξεκινά με στόχο να βρεθεί μόνη της η κυβέρνηση στην ψήφιση του νέου πλαισίου για τις διαδηλώσεις.
Κατά τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης οι αστυνομικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν μία δημόσια συνάθροιση, με όσους παραβιάζουν την απόφαση αυτή να κινδυνεύουν με έναν χρόνο φυλάκιση.
Δύο χρόνια φυλάκιση προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους προσπαθήσουν να διαταράξουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης και για όσους προχωρούν σε βίαιες πράξεις.
Ο οργανωτής και ο διαμεσολαβητής
Δύο νέοι ρόλοι έρχονται να θεσπιστούν. Ο οργανωτής της διαδήλωσης μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της. Συγκεκριμένα, θα συνεργάζεται άμεσα με την αστυνομία, θα ενημερώνει τους συμμετέχοντες ότι δε θα πρέπει να φέρουν επικίνδυνα αντικείμενα και θα ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων για την περιφρούρηση της συγκέντρωσης.
Από τη μεριά των Αρχών, θα υπάρχει ένας διαμεσολαβητής ο οποίος θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον οργανωτή.
Άνοιγμα του Μητσοτάκη στη Γεννηματά
Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής δηλώνοντας ανοιχτή σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου.
Μείζον θέμα για το ΚΙΝΑΛ αποτελεί ο ρόλος του δικαστικού λειτουργού στην όποια απόφαση για απαγόρευση κινητοποίησης.
Συγκεντρώσεις ΚΚΕ για το νομοσχέδιο
Τη δική του απάντηση στον περιορισμό των διαδηλώσεων έδωσε το ΚΚΕ με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη στάση τους θα ακυρώσουν στην πράξη τα όποια σχέδια της κυβέρνησης.