Παράταση αγωνίας για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους καθώς δεν δημοσιεύτηκε τελικά την Παρασκευή η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣΤΕ για τα αναδρομικά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση που ταλανίζει τους συνταξιούχους εδώ και χρόνια θα δημοσιευθεί μια από τις επόμενες Παρασκευές του Ιουλίου, αν όχι την επόμενη Παρασκευή.
Σχολιάζοντας το θέμα στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο εργατολόγος ο Δημήτρης Μπούρλος, υποστήριξε ότι παρότι δεν δημοσιεύθηκε, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο, το συνολικό κόστος των αναδρομικών, για το διάστημα Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 θα προσεγγίζει σχεδόν τα 4 δις, ενώ εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι θα πρόκειται για μερικοί δικαίωση, καθώς διεκδικούσαν αναδρομικά έως τις 31/12/2018.
«Η απόφαση του ΣτΕ δεν θα έχει περιορισμό. Δηλαδή αν θα αφορά όσους προσέφυγαν ή όλους τους συνταξιούχους. Θα αποφανθεί για τα νομικά ζητήματα και θα σταματάει εκεί. Το θέμα είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση θα πάρει την τελική απόφαση» σημείωσε, τονίζοντας ότι το ποσό που θα πρέπει να δοθεί δεν είναι ευκατοφρόνητο, και η καταβολή του, θα είναι με δόσεις που θα φτάσουν τα πέντε με έξι χρόνια.
Ακόμα, ο κ. Μπούρλος, επισήμανε ότι τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κανονικά, θα έχουν κράτηση ασθενείας αλλά «και όποιες κρατήσεις προβλέπονται από τους μνημονιακούς νόμους που δεν κρίθηκαν αντισυνταγματικοί».
Την ίδια ώρα, δραματική αύξηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Συγκεκριμένα, τα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού να αφήνουν βαρύ το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία, από το πρώτο κιόλας 15ήμερο εμφάνισής της στη χώρα μας.
Έτσι, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2020, τα ληξιπρόθεσμα και ανείσπρακτα χρέη αυξήθηκαν κατά 932 εκατ. ευρώ και ξεπέρασαν έτσι τα 36 δισ. ευρώ.
Για το θέμα αυτό, ο εργατολόγος σημείωσε πως η κρίση και η αναργεία θα δημιουργήσουν μια υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, «το οποίο μελλοντικά θα έχει επιπτώσεις στην ισορροπία ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών».