Βαρύ αποτύπωμα στην οικονομία και συνακόλουθα στην ιεράρχηση των προβλημάτων των πολιτών αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα της Κυριακής», το 40% των πολιτών επέλεξαν την οικονομία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.
Η ανεργία «ακολουθούσε» την οικονομία στην έρευνα, ως το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα, με 16%.
Έτσι, 6 στους 10 Έλληνες εκτιμούν τα δύο παραπάνω, αμιγώς οικονομικά ζητήματα, είναι τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τη χώρα.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega», o ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββας Ρομπόλης, αναφέρθηκε στις προεκτάσεις των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν προβλέψεις για επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη «για να μετέχουν οικονομικά στους μηχανισμούς που θέλουν οι πολίτες».
Ο κ. Ρομπόλης χαρακτήρισε κρίσιμο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου για την ελληνική οικονομία, καθώς «η εξέλιξή του θα επηρεάσει το κλίμα σε οικονομία, αγορά εργασίας και κοινωνίας» από τον Σεπτέμβρη και έπειτα.
Σχετικά με το ποσοστό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ότι ενδέχεται να κυμαίνεται από 10 έως 12%, «δηλαδή χειρότερα και από τα μνημόνια».
«Οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας όπως ο τουρισμός υπέστησαν συρρίκνωση. Η ζήτηση μειώθηκε, κι έτσι δεν μπορεί η οικονομία να ανακάμψει συνολικά ή σε επιμέρους επίπεδο» εξήγησε.
Μάλιστα, ως σοβαρότερο πρόβλημα της τρέχουσας κατάστασης, σταχυολόγησε την καθυστέρηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και τις προϋποθέσεις λήψης τους.
«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τόσο η οικονομία μας όσο και οι υπόλοιπες της Ευρώπης στηρίζονται στους ευρωπαϊκούς πόρους. Και οι πόροι αυτοί καθυστερούν. Και θα καθυστερήσουν κι άλλο. Ταυτόχρονα οι χώρες θέλουν να αποφύγουν νέους όρους, ενώ Το Ταμείο θέλει μεταρρυθμίσεις και στόχους. Άρα δεν ξέρω πως θα το αποφύγουν οι κυβερνήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Έτσι, προκειμένου να ανασχεθεί ο κίνδυνος επιβολής νέων μνημονίων και δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρότεινε την ύπαρξη συνασπισμού χωρών «που αμφισβητούν την ύπαρξη όρων για τη λήψη των ευρωπαϊκών χρημάτων, ώστε να μη συνδεθεί η χορήγηση των 32 δις με όρους».
Παράλληλα, ο κ. Ρομπόλης, υπογράμμισε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ενδεχόμενη αναστολή τους, μια και «θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2023-2024, για να επιστρέψουμε στα οικονομικά δεδομένα του 2019».
Τέλος, σε ότι αφορά στην διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, υποστήριξε ότι «ένα θετικό σοκ διάχυσης πόρων στην οικονομία από αρχές Μαρτίου θα είχε καλύτερες συνέπειες», επισημαίνοντας ότι η τακτική ενίσχυσης «με το σταγονόμετρο» δεν δίνει δυναμική οικονομικής ανάκτησης.