Τους Βρετανούς τουρίστες περιμένουν σε πολλές περιοχές της χώρας οι επαγγελματίες του τουρισμού. Η απελευθέρωση των απευθείας πτήσεων στις 15 Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ροή Βρετανών επισκεπτών προς τα ελληνικά νησιά, δίνοντας κρίσιμες ανάσες σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.
Οι Βρετανοί τουρίστες είναι η τελευταία ελπίδα για τα νησιά. Στις 15 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, ανοίγουν τα σύνορα για τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και στους βασικούς προορισμούς οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους είναι πυρετώδεις.
Η απελευθέρωση άνοιξε τις κρατήσεις
Ήδη από τη Δευτέρα (6/7) και μετά την ανακοίνωση ότι ανοίγει η απευθείας γραμμή μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας σε πολλά νησιά οι κρατήσεις δίνουν λόγους αισιοδοξίας, όμως ο στόχος παραμένει στο 30% της περσινής χρονιάς.
Οι Βρετανοί αποτελούν το… φιλέτο του τουρισμού. Το 2019 είχαν επισκεφτεί για τις διακοπές τους τη χώρας μας 3.499.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Καταγράφηκαν 30.349.000 διανυκτερεύσεις Βρετανών πολιτών σε ελληνικά ξενοδοχεία. Η συμβολή τους σα συνολικά έσοδα άγγιξε τα 2.564.000.000 €.
Το 2019 επισκέφτηκαν την Κω 280.000 Βρετανοί. Στόχος για το 2020 είναι ο φετινός αριθμός να αγγιξει το 30% των περσινών αφίξεων.
«Σταγόνα στον ωκεανό»
Ακόμη και αυτή η αισιόδοξη τροπή, θα αποτελέσει μια σταγόνα στον Ωκεανό για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, έναν αγαπημένο προορισμό των Βρετανών, προβλέπεται ότι η πτώση του τζίρου στα ξενοδοχεία θα αγγίξει το 80%. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρωταθλητές στις ακυρώσεις είναι οι ηλικιωμένοι επισκέπτες άνω των 65 ετών.
Αντίστοιχα και στη Ζάκυνθο, παρά και το άνοιγμα των συνόρων, για τους Βρετανούς που παραδοσιακά προτιμούν το νησί του Ιονίου, θα ανοίξουν μόνο τα μισά ξενοδοχεία.
Αυτή τη στιγμή η πληρότητα των δωματίων στη Ζάκυνθο δεν ξεπερνά το 20%, ενα νουμερο που αποτυπώνει την απόγνωση που επικρατεί στο νησί.