Τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις προεκτάσεις τους σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, και ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος, Νίκος Ξυδάκης.
Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοσέ Μπορέλ, στην Τουρκία.
«Η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει επιθετικές κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας, μετά τον Σεπτέμβριο. Η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ γι’ αυτό το διάστημα και δεν θέλει να γίνουν επεισόδια στη διάρκεια της προεδρίας της, και αυτό το πλαίσιο ο Μπορέλ επισκέφθηκε την Τουρκία. Μου φάνηκε αμήχανος ο Μπορέλ στην Τουρκία, ενώ ο Τσαβούσογλου ήταν σκληρός και επιθετικός. Ο Μπορέλ δεν ‘ηταν τόσο εξουσιοδοτημένος να πει όσα ήθελε.
Παράλληλα, ο καθηγητής, υπογράμμισε ότι το μόνο που είναι προς συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, ο κ. Συρίγος μίλησε για τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Θάνο Ντόκο αλλά και τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη.
«Έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Ντόκος είπε ότι ήταν ατυχής η επιλογή να στηριχθεί ο Χαφτάρ. Κακώς για εμένα, αλλά εξέφρασε την άποψή του για ένα επιμέρους θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Ροζάκης εξέφρασε τις απόψεις για το Καστελόριζο. Όχι ο κ. Ντόκος» τόνισε.
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (ΕΣΕΠ) που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Συρίγος, διεμήνυσε ότι «καλό είναι να γίνει ΕΣΕΠ όταν θα έχουμε να συζητήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαφορετική στρατηγική που έχει, αφού το ζητά επίμονα Δεν έχω ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσγς. Χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη σύγκλιση του Συμβουλίου. Βέβαια είναι κάτι που δεν έκανε ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που στα Σκόπια, έγινε δύο φορές».
Τέλος, εκτίμησε ότι κατά την τουριστική περίοδο η Τουρκία δεν θα προκαλέσει επεισόδιο, λέγοντας ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί «Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Και αν εκλεγεί ο αντίπαλος του Τραμπ στις αμερικανικές, μέχρι 20 Γενάρη».
Από την πλευρά του, ο κ. Ξυδάκης, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «εξωτερική ανάθεση» της εξωτερικής της πολιτικής, εξ΄αφορμής της επίσκεψης Μπορέλ στην Τουρκόα.
«Είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση για όσα δέχτηκε να ακούσει ο Μπορέλ από Ακάρ και Τσαβούσογλου; Έκανε outsourcing (σ.σ. εξωτερική ανάθεση) στον Μπορέλ η ελληνική εξωτερική πολιτική;» διερωτήθηκε.
«Γίνονται πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Τουρκία κι εμείς ασχολούμαστε με τοξικές ηχογραφήσεις» πρόσθεσε.
Επιπλέον, έκανε λόγο ότι «την μεγαλύτερη αντιπολίτευση για τα θέμα εξωτερικής πολιτικής την δέχεται από το κόμμα του ο κ. Μητσοτάκης», ενώ ζήτησε «να μη σύρει ο πρωθυπουργός την Ελλάδα σε περιπέτεια».
Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μέτωπο της Λιβύης, λέγοντας ότι «το φιάσκο στη Λιβύη είναι ενδεικτικό του πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της εξωτερικής πολιτικής. Κάθε φορά που πηγαίνει στη Λιβύη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, συναντά κάποιον άλλο αξιωματούχο».
Τέλος, επισήμανε ότι στα ελληνοτουρκικά υπάρχει «ένα χρονικό προαναγγελθείσας έκρηξης. Ποια είναι θέση της Ελλάδος σε αυτό».
«Υπάρχει υπερβολική εναπόθεση ελπίζων στον ξένο παράγοντα. Είτε λέγεται Ουάσιγκτον είτε ΕΕ. Ελπίζω να μην συνδεθούν τα ελληνοτουρκικά με εκλογές, κομματικές εξελίξεις και εκλογικά πειράματα» υπογράμμισε.
Η ελληνική υπεροπλία και οι εξελίξεις στην Λιβύη
Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε και ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), Γιάννης Μπαλτζώης.
Ο κ. Μπαλτζώης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) «έχουν ακόμα την ικανότητα να επιφέρουν θανατηφόρα πλήγματα. «Σε ένα επεισόδιο, οι ΕΔ θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές με μεγάλη επιτυχία» τόνισε.
Μάλιστα, όπως έκανε λόγο η Ελλάδα έχει «τεράστια υπεροχή» έναντι της Τουρκίας τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα, ενώ χαρακτήρισε καλύτερο τον ελληνικό στρατό ξηράς από τον τουρκικό.
Πάντως, σημείωσε ότι ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο θα κριθεί στη θάλασσα, ενώ τόνισε πως σε ενδεχόμενο διένεξης, η σύρραξη «θα διαχυθεί σε όλο το μέτωπο. Δεν θα είναι σημειακό το επεισόδιο».
Στο ερώτημα, εάν, την ώρα της αντιπαράθεσης, η Ελλάδα θα είναι μόνη της, ο κ. Μπαλτζώης ήταν ξεκάθαρος.
«Φυσικά θα είμαστε μόνοι μας. Και έτσι πρέπει. Είναι σημαντικά τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας, αλλά εκεί που θα κριθούμε από την ιστορία είναι για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα εθνικά μας θέματα» κατέληξε.