Τη θάλασσα της Μεσογείου χαρτογράφησε η υπηρεσία Κοπέρνικος προκειμένου να εντοπίσει από πού προέρχονται και πού συσσωρεύονται τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στα νερά της.
Η έρευνα έγινε με στόχο την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος που απειλεί τη θαλάσσια ζωή και την οικονομία.
Στο «κόκκινο» η Μεσόγειος εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης. Χάρτης υψηλής ανάλυσης της υπηρεσίας Κοπέρνικος αποτυπώνει για πρώτη φορά, από άκρη σε άκρη, τη πυκνότητα των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα της Μεσογείου. Παράλληλα δείχνει τη μεταφορά τους από τις ακτές στον πυθμένα κατά το χρονικό διάστημα 2013-2017.
Η θαλάσσια αυτή μόλυνση, σύμφωνα με τα στοιχεία προκαλείται κυρίως από ανθρωπογενείς πηγές μέσω των παράκτιων πόλεων και των ποταμών. Ωστόσο το πρόβλημα μεγεθύνεται και από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Οι περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ρύπανση βρίσκονται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου στα νότια παράλια της Τουρκίας, στο Ισραήλ, στη Βόρεια Ιταλία αλλά και στην ανατολική Ισπανία.
H ρύπανση της Μεσογείου από τα πλαστικά θέτει σε κίνδυνο το θαλάσσιο οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία. Προκαλεί επίσης δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες καθώς κοστίζει περίπου 641 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στους τομείς του τουρισμού, της αλιείας και της ναυτιλίας της Μεσογείου.