Για το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τα ελληνοτουρκικά μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως το νομοσχέδιο για τις πορείες ήταν – μαζί με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου- από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία βασικά θέματα του νομοσχεδίου τα οποία «διορθώθηκαν».
«Αστυνομία uber Alles» ανταπάντησε από την πλευρά του ο κ. Βέττας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αναζητεί τρόπους για να «καταστείλει τα κοινωνικά αντίβαρα και τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται».
Ακόμη και στη ΝΔ υπάρχουν αντιδράσεις, είπε, και εκτίμησε ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου απόψε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέες αλλαγές, παίρνοντας πίσω άρθρα. «Να δω πώς θα ψηφίσει απόψε το νομοσχέδιο ο κ. Γεραπετρίτης» είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας βολές ως προς την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.
Τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση εκτρόπων σε διαδηλώσεις ήταν επαρκές αλλά η σημερινή κυβέρνηση ήθελε να φέρει έναν «νόμο τρομοκρατίας του κόσμου», και από τον οποίο, όπως είπε, «ευτυχώς αφαιρέθηκαν δυο χουντικές διατάξεις».
Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου ρύθμισης για τις συγκεντρώσεις, ωστόσο, όπως είπε, η ΝΔ έφερε ένα νομοσχέδιο με αυταρχικά όσο και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά.
Το ΚΙΝΑΛ δεν μπήκε στη λογική ενός γενικότερου «αφορισμού» του νομοσχεδίου αλλά αντίθετα έκανε την «επιλογή της μάχης».
«Θέσαμε προτάσεις, αλλάζουμε το νομοσχέδιο, το ξαναγράφουμε επί της ουσίας επειδή δώσαμε αυτήν τη μάχη» είπε. Εξακολουθούμε πάντως να διεκδικούμε την κατάργηση της αστικής ευθύνης, συμπλήρωσε.
Για τους τριγμούς στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και τις αντιδράσεις βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου, τόνισε πως υπάρχουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων και «θα κινηθούμε απόλυτα συντεταγμένα».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ακόμη και αν η κυβέρνηση απέσυρε όλες τις απαράδεκτες ρυθμίσεις, και μόνο το άρθρο 19 μεταβάλλει το νομοσχέδιο σε τερατούργημα».
Αντίθετα δε με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, «διευκολύνεται η προβοκατόρικη δράση των μπαχαλάκηδων».
Συμπλήρωσε πως όπως διαφαίνεται πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων να καταδικαστεί ο ριζοσπαστισμός.
«Απόψε στη Βουλή είναι η ωρα της αλήθειας για τα κόμματα» και ειδικότερα για το ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως η συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση είναι προφανής.
Για τα ελληνοτουρκικά
Στο μεταξύ οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα με την Αγία Σοφία τρέχουν με νέες προκλητικές τουρκικές δηλώσεις. Τουρκικά μέσα προδικάζουν την αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, ενώ η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι και θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη δυτική Θράκη.
Ο κ. Πλεύρης σχολίασε πως η Δύση στηρίζει τη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, καθώς είναι συμβολο του χριστιανισμού και παράλληλα συνολικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κρατά το θέμα ψηλά ως διεθνές θέμα.
Ο κ. Βέττας σχολίασε πως σε αυτό το θεμα χρειάζεται ενιαίο μέτωπο από ελληνικής πλευράς, παρόλα αυτά η κυβερνηση πρέπει να ασκήσει πιο ενεργή πολιτική στα εθνικά.
«Ο Ερντογάν θέλει να μας σύρει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Χριστοδουλάκης και ζήτησε Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Για «κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας που δημιουργεί συνεχώς νέα τετελεσμένα» έκανε λόγο ο κ. Παπαδόπουλος.