Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος, για τη διάκριση του πανεπιστημίου και την άνοδό του κατά 30 θέσεις, στην 267η δηλαδή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από τις μελέτες για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο «υπάρχει συστηματική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από όλη την κοινότητα του ΕΚΠΑ στο να προάγουμε την αριστεία, την καινοτομία και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών παρά την ελλιπή χρηματοδότηση των τελευταίων δέκα χρόνων και την υποστελέχωση».
Το ΕΚΠΑ είναι πρωτοπόρο ανάμεσα στα ανώτατα ιδρύματα της Ελλάδας και γίνεται μεγάλη προσπάθεια ως προς τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φοιτητές και αποφοίτους, αλλά και καταγραφής όλων των στοιχείων σε βάσεις δεδομένων.
Κριτήρια για την ανάδειξη ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος και της ανόδου του στη λίστα με τα κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως είναι οι διακρίσεις και αριθμός των δημοσιεύσεων.
Ο πρύτανης υποστήριξε πως οι κατατάξεις ευνοούν τις θετικές και τις ιατροβιολογικές επιστήμες όπου υπάρχει η δυνατότητα μιας πιο αντικειμενικής καταγραφής των δημοσιεύσεων και των αναφορών σε αυτές τις δημοσιεύσεις. «Έχουμε νησίδες αριστείας σε πολλά τμήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αυξημένος αριθμός των δημοσιεύσεων και η αναγνώριση αυτών ως επιστημονικά κείμενα συμβάλλει σημαντικά στην εικόνα του πανεπιστημίου.
Όσον αφορά τις έρευνες για τον κορωνοϊό, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει πρωτογενής έρευνα και κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη.
«Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, έχουμε μια σημαντική παρουσία και στον ερευνητικό τομέα», είπε σχετικά.
Για το εμβόλιο υποστήριξε πως «σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει συστηματική συνεργασία μεταξύ κρατών, οργανισμών και φαρμακευτικών εταιρειών ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα να έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο».
«Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και να μπορεί αυτό να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες και χαμηλές τιμές», συμπλήρωσε.