Τη δέσμη μέτρων, μέσα από την οποία η ελληνική οικονομία θα περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη, εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα των μέτρων θα κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από τα προηγούμενα χρόνια, με «επεκτατική πολιτική» και χωρίς νέους φόρους.
Ειδικότερα, εξετάζεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% για τα εισοδήματα του 2021 και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% από το νέο έτος.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, με τη Fitch να ανεβάζει το ποσοστό στο 10,4%. Παράλληλα, ο ΙΟΒΕ αναθεώρησε την εκτίμησή του, υποστηρίζοντας ότι θα κυμανθεί από 7,5% έως 10,5%, ενώ και η Κομισιόν πιθανολογεί πως η ύφεση θα φτάσει στο 9%.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το μέγεθος της ύφεσης, καθώς εξαρτάται από τη διάρκεια της πανδημίας» σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, σημειώνοντας πως η επιτροπή των οικονομολόγων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έχει εκτιμήσει πως η ύφεση θα κυμανθεί από 5% έως 10,5%.
Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι η πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η μείωση του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και η αύξηση της ανεργίας. «Η αντικυκλική πολιτική είναι σωστή όταν αναμένεται ύφεση. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σωστά, αλλά θα παίξει ρόλο και το πότε θα ξεκινήσει η εκταμίευση χρημάτων από την ΕΕ» ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εκπληρώσει τους όρους που θα τεθούν από τους Ευρωπαίους για τη χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.