Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος επιβεβαίωσε την τον αναθεωρητισμό και νεοοθωμανική αντίληψη του Ερντογάν.
Η Αθήνα αντέδρασε με ψυχραιμία αλλά και στοχευμένα στην κίνηση αυτή.
Γι’ αυτό, σε κάθε τόνο, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνουν πως το εν λόγω θέμα δεν αφορά τα ελληνοτουρκικά, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τη διεθνή κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική διπλωματία έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, προωθώντας μια σειρά επαφών αλλά και μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας.
Τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, την Δευτέρα, όπου θα συζυτηθεί το θέμα της Τουρκίας, η Ελλάδα, θα έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Την ίδια ώρα, στην ελληνική πολιτική σκηνή, υπάρχουν απόψεις και ιδέες για άμεσες κυρώσεις προς την Τουρκία αλλά και για λήψη προληπτικών ενεργειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα γνωστοποιούν στην Άγκυρα την ύπαρξη επιπτώσεων.
Τέλος, το δικό της μήνυμα αποφασιστικότητας στην τουρκική επιθετικότητα έστειλε και η Αίγυπτος.
Η βορειοαφρικανική χώρα πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας άσκηση τόσο κοντά στα σύνορα με την Λιβύη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Κάιρο προχώρησε και σε βύθιση σκάφους.