Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ερντογάν συνεχίζει και την αναθεωρητική του ατζέντα για την περιοχή. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Κριτέρ επαναφέρει την θέση της Άγκυρας για διαμοιρασμό των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογείου. Την ίδια στιγμή η Αθήνα ετοιμάζεται να θέσει την την Δευτέρα στις Βρυξέλλες την τουρκική επιθετικότητα ενώ το Κάιρο προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, υπενθυμίζοντας τις κόκκινες γραμμές του έναντι της Άγκυρας.
Έχοντας πραγματοποιήσει έναν από τους νεοοθωμανικούς του στόχους που ήταν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην ταφόπλακα του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας, ο Σουλτάνος Ερντογάν προχωρά την αναθεωρητική του ατζέντα εμμένοντας στον διαμοιρασμό των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογείου.
«Το λέω ξεκάθαρα. Δεν επιθυμούμε ένταση στη Μεσόγειο, η οποία υπήρξε ιστορικά λίκνο για διαφορετικούς πολιτισμούς. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οι πόροι υδρογονανθράκων που πιστεύεται ότι υπάρχουν εκεί είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε προσφορά βασίζεται στη συνεργασία και τη δίκαιη κατανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους βάσει αυτών των αρχών.»
Μιλώντας αποκλειστικά στον ανταποκριτή του ΜEGA στις Βρυξέλλες Σαράντη Μιχαλόπουλο η Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωβουλής επεσήμανε το χάσμα που υπάρχει πλέον σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία.
«Την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να λάβει γρήγορα θέση και να αποτρέψει γιατί εάν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί.»
Το δικό της μήνυμα αποφασιστικότητας πάντως στην τουρκική επιθετικότητα έστειλε και η Αίγυπτος με μεγάλης κλίμακας άσκηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι να επισημαίνει πως η Σύρτη και η Αλ Τζάφρα είναι κόκκινη γραμμή για την χώρα του.
Σενάριά της άσκησης εκτυλίχθηκαν κοντά στα σύνορα με την Λιβύη αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου το Κάιρο προχώρησε και σε βύθιση σκάφους προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο την Άγκυρα, της οποίας ο στόλος έχει μονάδες στα ανοιχτά της Λιβύης και στην Ανατολική Μεσόγειο.