Μία παράλογη κατάσταση λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στη Φλώρινα, καθώς στο τελωνείο της Νίκης, από τις 26 Ιουνίου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει ανοίξει τα σύνορά της, και έχουν ξεκινήσει Έλληνες από διάφορες περιοχής της δυτικής Μακεδονίας να επισκέπτονται περιοχές στη γείτονα, κοντά στα σύνορα.
Τα οξύμωρο είναι ότι τα σύνορα είναι κλειστά από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ελλάδα, για την αποφυγή της διασποράς του ιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούνται εκατοντάδες έξοδοι συμπολιτών μας τη μέρα, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 2000 εξόδους μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Για την κατάσταση δεν ήταν ενήμερη η τοπική αυτοδιοίκηση, και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως για το γεγονός ότι οι Έλληνες κατά την επάνοδό τους δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.
Περιορίζεται η τουριστική κίνηση με την άνοδο των κρουσμάτων
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε η κ. Νέλλυ Κοροντίνη, ξενοδόχος στην Ερμιόνη, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω του κορωνοϊού.
«Παρόλη τη δεκαετία κρίσης, η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ καλή. Ευελπιστούμε ότι και φέτος δεν θα έχουμε τόσο μεγάλη ζημιά. Μέχρι στιγμής έχει πάει πολύ καλά, είχαμε πληρότητα 40-50%. Μόλις ανεβαίνουν τα κρούσματα του κορωνοϊού "φρενάρουν" και τα τηλεφωνήματα. Ακυρώσεις δεν έχουμε. Απλά τα τηλεφωνήματα από Έλληνες δεν είναι τόσο πολλά. Από το εξωτερικό θα είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πελατών», σημείωσε η κ. Κοροντίνη.
«Η επισκεψιμότητα η δική μας ήταν περισσότερο Ευρωπαίων, που έχουν κάνει τις κρατήσεις τους και θα έρθουν αν όλα είναι καλά. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε χρηματοδοτήσεις που να πληρωθούν σταδιακά. Για όλους τους επαγγελματίες να γίνει αυτό», πρόσθεσε η ίδια.
«Η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη τις καθημερινές. Η Άνδρος απευθύνεται κυρίως σε Έλληνες τουρίστες. Τα σαββατοκύριακα έχει κίνηση αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα μπορέσει να μας καλύψει», είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Φραγκίσκος Δεκαβάλλας, ξενοδόχος στην Άνδρο.
«Ένα 95% των καταλυμάτων από την εικόνα που έχω εγώ έχουν αποφασίσει να ανοίξουν. Κρατήσεις υπάρχουν. Όσο ο κόσμος ακούει για κρούσματα, όμως, φοβάται. Ο Έλληνας θέλει να κάνει κράτηση, παίρνει τηλέφωνο, αλλά φοβάται να στείλει προκαταβολή», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Φυσικά υπάρχει μείωση στις τιμές. Μας έχουν μείνει 20-25 ημέρες που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι ακριβώς ότι προσπαθούμε να βγάλουμε τα σπασμένα. Προσπαθούμε να βγάλουμε το κόστος», είπε ακόμη ο κ. Δεκαβάλλας.
«Κάνουμε μείωση τιμών για να είναι πιο ελκυστικές. Η κυβέρνηση ζητάει αλλαγή ταμειακών μηχανών μέχρι 31 Ιουλίου, αυτή την περίοδο. Πρέπει να θέλω 800 ευρώ για την αλλαγή», κατέληξε από την πλευρά της η κ. Κοροντίνη.