Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε την ζωή σε 102 συνανθρώπους μας το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοίμασε ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή.
Το σχέδιο προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία παραλιακού περιπάτου, αλλά και κατεδαφίσεις συνολικά 141 σπιτιών.
Ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής, αν και δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής για ποια οικήματα πρόκειται, αντιδρούν.
Όπως λένε, προσφάτως πολλοί ήταν αυτοί που τακτοποίησαν τις κατοικίες τους και τώρα φοβούνται πως το σπίτι τους μπορεί να είναι ένα από αυτά που θα κατεδαφιστούν.
Όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, σε δύο χρόνια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες.
Το νέο ν/σ δεν επιτρέπει τη συντήρηση των σπιτιών στο παραλιακό μέτωπο
Η κάμερα του MEGA Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Μάτι και συνομίλησε με τους κατοίκους που αγωνιούν.
«Οι δίοδοι που υπάρχουν για να κατέβει ο κόσμος στη θάλασσα είναι στενοί. Δεν νομίζω ότι κανείς θα είχε αντίρρηση στο να μεγαλώσουν. Η τραγωδία στις 23 Ιουλίου μας έχει αφήσει ψυχικά τραυματισμένους, έχει αφήσει εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων και αυτούς που παλεύουν με τα εγκαύματά τους να θέλουν δικαίωση», είπε ο κ. Δεμέναγας, κάτοικος της περιοχής.
«Έχουν έρθει εδώ υπουργοί και διάφοροι παράγοντες. Ποτέ δεν έχουν δείξει την κατάσταση που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Αρμάος, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος της περιοχής.
«Μας έκαψε η ίδια φωτιά. Φύγαμε και σωθήκαμε ευτυχώς, αλλά τα σπίτια μας καταστράφηκαν. Δύο χρόνια κάνουμε υπομονή και περιμένουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές μας. Δυστυχώς η πολιτεία δεν μας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα. Άνθρωποι της περιοχής μας ζουν σε κατασκηνώσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε οικοδομική άδεια, δεν έχουμε πάρει αποζημείωση», ανέφερε η κ. Τσάμη από τον Προβάλινθο.
«Είμαστε εκτός σχεδίου. Βγαίνει δασική η περιοχή. Που σημαίνει ότι ούτε να αποκαταστήσουμε τα σπίτια μας μπορούμε, αλλά ούτε και να αντιμετωπιστούμε ως πυρόπληκτοι γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε την οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Δεσμευόμαστε γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε χαρτί από το δασαρχείο», είπε η κ. Δουδουκάκη από την Αμπελούπολη.