Την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και τις προεκτάσεις της απόφασης αυτής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο αναπήρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «ιστορική πρόκληση», τονίζοντας τη σημειολογία πίσω από τις αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
«Να αξιολογηθεί αυτό που έγινε. Ακόμα και η 24 Ιουλίου που ορίζεται ως μέρα προσευχής είναι σημαντική μέρα. Είναι η μέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) αλλά και η μέρα που τελειώνει η πρώτη φάση της παράνομης επίθεσης στην Κύπρο, το 1974. Είναι επιλεγμένες ημερομηνίες» σημείωσε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με αυτές του τις κινήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, επιδιώκει «να μετρηθεί με την ιστορία, στην επέτειο των 100 χρόνων, από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλει να καταθέσει στην Ιστορία μια δική του κληρονομιά, πιο βαριά, από αυτή που θεωρεί ότι παρέλαβε. Αυτό το κάνει αμφισβητώντας την Λωζάνη, και βάζοντας τη χώρα του σε Συρία και Λιβύη. Αυτόν έχουμε απέναντί μας».
Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός, επισήμανε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι ένα παγκόσμιο θέμα «όχι διμερές», που βέβαια «απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Θέλουμε διάλογο σε ατμόσφαιρα που να του επιτρέπει να έχει ουσία. Δε γίνεται να υπάρχει διάλογος, και την ώρα που οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν, να υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναερίου χώρου» και την ώρα εκείνη να γίνονται παραβιάσεις και υπερπτήσεις» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πως η μόνη διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας για την Αθήνα, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Τέλος, πρότεινε ως «αντίποινα» προς την Τουρκία «να σταματήσει η διέλευση των τουρκικών φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα στην Ευρώπη μέχρι τις 24 Ιουλίου για να μετρήσουμε αντιδράσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι αν και «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί διμερές ελληνοτουρκικό θέμα» συνιστά μια «μια ευθεία πρόκληση σε εμάς, λόγω των δεσμών των Ελλήνων με το ναό».
Εν συνεχεία, ο πρώην υπουργός, διερωτήθηκε εάν κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε για να αποτρέψει την τουρκική απόφαση, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Αγία Σοφία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι σημαντική η διεθνοποίηση του ζητήματος, αλλά όχι όταν τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα» πρόσθεσε.
Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να λειτουργεί αντιφατικά και με διγλωσσία. «Σωστά λέει ο κ. Κουμουτσάκος ότι δεν είναι διμερές το θέμα με την Αγία Σοφία. Ταυτόχρονα όμως βγαίνει ο κ. Βορίδης και προτείνει να μετατρέψουμε το σπίτι του Κεμάλ σε κάτι άλλο».
Με τη σειρά του, ο κ. Παπαδάκης, χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως «μια απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της τουρκικής αστικής τάξης».
Παράλληλα, μίλησε για ένα «στοιχείο όξυνσης θρησκευτικών και εθνικιστικών ανταγωνισμών» αλλά και ένα «διαίρει και βασίλευε» προκειμένου «να περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ,ΕΕ και ΝΑΤΟ περιοχή».