Βαρύ αποτύπωμα στην ελληνική οικονομικά αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι συνέπειες του Covid-19 στα ελληνικά οικονομικά έχουν ισχυρές συνέπειες και στην κοινωνία.
Ενδεικτικό των παραπάνω η κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό.
Η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρα υπολειτουργεί λόγω των υγειονομικών συνθηκών και της μείωσης τόσο των τουριστικών ρευμάτων από το εξωτερικό όσο και της εσωτερικής μετακίνησης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να είναι άνεργοι, σε αναστολή ή σε περιστασιακή ανεργία, καθώς οι εργασίες τους… υπολειτουργούν ή παραμένουν υπό το καθεστώς λουκέτου.
Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε ότι οι ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις στην ελληνική οικονομία θα έρθουν τον Σεπτέμβριο.
«Από Σεπτέμβριο έρχονται τα δύσκολα στην οικονομία. Η αιχμή του δόρατος της οικονομίας μας , ο τουρισμός, υποφέρει. Προσπαθούμε να διασώσουμε ότι περισσότερο γίνεται από τη σεζόν» σημείωσε, λέγοντας ότι υπάρχουν μικροί τουριστικοί προορισμού υποφέρουν, καθώς «το 80-90% του τοπικού ΑΕΠ τους, αποτελείται από τον τουρισμό και την εστίαση».
Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 18 Ιουλίου για τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ κάτι που «θα είναι μεγάλη ενίσχυση για την ελληνική οικονομία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις.
Τόνισε πώς όσες επιχειρήσεις έλαβαν τραπεζική έγκριση «αυτή θα μετουσιωθεί σε χρήμα», ενώ επισήμανε ότι για τη στάση των τραπεζών υπάρχει δυσαρέσκεια και από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
Ως εκ τούτου, στον ιστότοπο του ΕΒΕΑ, συστάθηκε μια πλταφόρμα «παραπόνων», στην οποία οι επιχειρηματίες υποβάλλουν βασικά στοιχεία της επιχείρησής τους, ώστε ο Οργανισμός να τα επιδώσει στη συνέχεια στις τράπεζες.
Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Χαραλάμπους, σημείωσε πως οι 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις, ενώ όσες έλαβαν, ήταν «κουτσουρεμένες».
Τέλος, τόνισε την ανάγκη για «να μας στηρίξει πραγματικά το ελληνικό κράτος».