Να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Αγία Σοφία κάλεσαν την Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, οι έως τώρα πολιτικές αντιδράσεις, όπως φάνηκε και από τις σημερινές τοποθετήσεις από Μόσχα και Βερολίνο, είναι τουλάχιστον υποτονικές. Αιχμές για την απόφαση Ερντογάν διατύπωσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ζήτημα Θράκης μέσω της Αγίας Σοφίας
Θέμα Θράκης επιχειρεί να ανοίξει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας μάλιστα συστάσεις προς την Ελλάδα για την Αγία Σοφία. Η Ελλάδα δεν δικαιούται να μιλά, είπε κυνικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δικαιούται να μιλάει για τέτοια θέματα, γιατί σε ζητήματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες η Ελλάδα είναι η πιο άκαμπτη στον κόσμο με την αρνητική έννοια του όρου».
Ανησυχία στην Κωνσταντινούπολη
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της απόφασης Ερντογάν.
«Στη συνείδηση και στο μυαλό μου η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1.453. Αυτήν την στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά;»
Ρωσικές "πλάτες" στον Ερντογάν
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία των αντιδράσεων που προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να διαβεβαιώνει για την προστασία των κειμηλίων και την πρόσβαση ξένων πολιτών στην Αγία Σοφία.
Κυρώσεις ζητά η αντιπολίτευση
Για κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ κυρώσεις για τη γείτονα ζητά η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ.
Διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας
Η Ελλάδα ξεκινά διπλωματικό μαραθώνιο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να τους ενημερώσει για την παρελκυστική τακτική της Άγκυρας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές , η Αθήνα ζήτησε από τον Εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, να επιβληθούν κυρώσεις που θα παραλύσουν την τουρκική οικονομία σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Αυστρία ήταν ιδιαίτερα σκληρές κατά της απόφασης Ερντογάν, με την Αυστρία να ζητά μάλιστα να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ.
Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκαν Λουξεμβούργο και Σλοβακία, με τη Γερμανία και την Ιταλία να κρατούν ουδέτερη θέση.