Πρωτότυπες τεχνολογικές ιδέες που διευκολύνουν τη ζωή των αγροτών αλλά και των αστών που ασχολούνται με την αγροτοδιατροφή, παρουσιάστηκαν σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από ΜΚΟ με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος.
Ο διαγωνισμός έρχεται να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από τις προκλήσεις που συνδέονται ευρύτερα με τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, την αγροδιατροφική αλυσίδα και τη Συμβολαιακή Γεωργία, αλλά και με την αειφορία, δηλαδή τη διατροφική τάση που προστατεύει τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο κ. Στάνγκος, εκ των διοργανωτών, αλλά και η ομάδα City Veg, εκ των νικητών της διοργάνωσης.
«Εκμεταλλευόμαστε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης. Θα μπορεί να υπάρχει εποπτεία της κατάστασης των φυτών σε ένα μικρό παρτέρι στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα, και κάποιος μπορεί να το έχει δίπλα του ανά πάσα στιγμή χωρίς να ανησυχεί για την ποιότητα αυτών που καταναλώνει. Και να έχει ένα πρωτότυπο σύστημα που θα του δώσει ευκολίες, χωρίς να έχεις την εποπτεία», είπε ο Κωνσταντίνος Βαϊόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και εκ των νικητών του διαγωνισμού με την ομάδα City Veg.
«Είμαστε ακόμα στο κομμάτι της ιδέας. Το ότι υπάρχει αυτός ο διαγωνισμός είναι πολύ θετικό γιατί θα μας καθοδηγήσει στα πρώτα βήματα», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Μωραΐτης, γεωπόνος, και μέλος της ομάδας City Veg.
«Ξεκινούν τα παιδιά να επιχειρήσουν σε κάτι που μέχρι τώρα ήταν στην αποκλειστική στη λογική του “είμαι αγρότης, στο χωράφι”. Μπαίνει στο προσκήνιο το κομμάτι της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας. Είχαμε τρεις κατηγορίες στο διαγωνισμό: Είναι το κομμάτι της ιδέας, το κομμάτι των πιο ώριμων ομάδων και εταιριών που ήταν περισσότερο στο αγροτικό κομμάτι, και το κομμάτι της τεχνολογίας τροφίμων. Είδαμε 73 πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, από αυτές διακρίθηκαν οι τρεις», σημείωσε σχετικά ο Μιχάλης Στάνγκος, συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Industry Distruptors».
«Το χρηματικό έπαθλο είναι ένα πρώτο χρηματικό καύσιμο. Ο διαγωνισμός στηρίζεται από το Ίδρυμα Νιάρχος. Αυτές οι ομάδες που κέρδισαν θα καταλήξουν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αμερική και θα έχουν την ευκαιρία σε πανεπιστήμιο εκεί να δοκιμάσουν και να ωριμάσουν την ιδέα τους ταχύτερα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Σιγά σιγά δημιουργείται ένα οικοσύστημα αγροτοδιατροφικής καινοτομίας. Κομμάτι αυτού είναι ο παγκόσμιος διαγωνισμός που είναι ελληνική πρωτοβουλία. Είναι μοναδική ευκαιρία. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Αν κανείς τα εκμεταλλευτεί σωστά και φύγουμε και από τη λογική της στρεμματικής απόδοσης, θα έχουμε ευκαιρίες», συνέχισε ο κ. Στάνγκος.
«Σίγουρα δεν μπήκαμε για να βγάλουμε λεφτά. Μπήκαμε για να μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε και γιατί όχι να φτάσουμε και στον παγκόσμιο διαγωνισμό», είπε κλείνοντας από την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης.