Ο Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που μετά την αποκάλυψή του ότι η Τουρκία προμήθευε με όπλα Ισλαμιστές στη Συρία, φυλακίστηκε, μιλά στο MEGA για την κίνηση του Ερντογάν αλλά και τη σημασία της για την Ελλάδα. Ο Τζαν Ντουντάρ αποφυλακίστηκε με απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου και έκτοτε ζει αυτοεξόριστος στο Βερολίνο.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η σημασία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί για την κυβέρνηση Ερντογάν, ο κ. Ντουντάρ τόνισε: «Θέλει να στείλει ένα μήνυμα. Είναι μια συμβολική ενέργεια. Όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, ήταν επίσης μια συμβολική ενέργεια.
Και όταν ο Ατατούρκ την έκανε μουσείο ήταν μια συμβολική ενέργεια και αυτή, που έδειχνε ότι η Τουρκία δεν θα ήταν πλέον ένα ισλαμικό κράτος, θα ήταν ένα κοσμικό κράτος».
«Και τώρα ο Ερντογάν επιχείρησε να αλλάξει αυτή την ιδεολογική κίνηση του Ατατούρκ και να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα, να δείξει ότι η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει τον δυτικό κόσμο και μπορεί να είναι υποψήφια για την ηγεσία του ισλαμικού κόσμου».
«Θέλει να τονώσει κάποια αυτοκρατορικά και εθνικιστικά αισθήματα»
– Τι περιμένετε από το μεγάλο σόου της 24ης Ιουλίου;
«Πιστεύω ότι παίζει αυτό το χαρτί αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό σε σχέση με τις προσδοκίες των υποστηρικτών του. Υπάρχει τεράστια ανεργία και τεράστια οικονομική κρίση στην Τουρκία, και περιμένουν από εκείνον να βρει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, αντί να τους δίνει ιδεολογική τροφή. Γι αυτό δεν περιμένω ότι αυτό θα εξελιχθεί σε μια επιτυχία για την κυβέρνησή του».
– Πιστεύετε ότι με αυτήν την ενέργεια θα ξεδιπλωθεί η ελληνοτουρκική ατζέντα; Θα σημάνει αυτό περισσότερες πιέσεις σε εμάς για το Αιγαίο;
«Μου φαίνεται ναι. Κάθε απολυταρχικός ηγέτης χρειάζεται ένταση και πόλεμο για να διατηρήσει την εξουσία του. Βέβαια κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε κάποια ένταση στο Αιγαίο και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Γι αυτό το λόγο πρέπει να διαχωρίσουμε τον Ερντογάν από την Τουρκία. Και να είμαστε κριτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε πολεμική απόπειρα από οποιαδήποτε πλευρά
Και πρέπει να υπερασπίσουμε την συνύπαρξη των δύο λαών με ειρήνη και αλληλλεγγύη. Είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή να υπάρχει αλληλεγγύη με τους ανθρώπους στην Τουρκία και την Ελλάδα που πιστεύουν στη δημοκρατία και στην κοσμικότητα, απέναντι στα εθνικιστικά αισθήματα. Ειδάλλως μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο τους προσεχείς μήνες».