Σενάρια για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη μετέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό πρακτορείο Νοβόστι, επικαλούμενο τις εκτιμήσεις απόστρατου Αιγύπτιου στρατηγού. Προηγήθηκε η απόφαση του λιβυκού κοινοβουλίου που υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ, με την οποία ζητήθηκε η παρέμβαση της Αιγύπτου για να ανακοπεί η προέλαση των φιλοτουρκικών δυνάμεων του πρωθυπουργού Σαράτζ.
Ένα βήμα πιο κοντά ήλθε μια αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη μετά την πρόσκληση που απηύθυνε το λιβυκό κοινοβούλιο στην κυβέρνηση του Καϊρου να προστατεύσει τη χώρα από την τουρκική επιθετικότητα.
Η λιβυκή βουλή που εδρεύει στο Τομπρούκ και υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ κάλεσε την Αίγυπτο να βοηθήσει στην υπεράσπιση της στρατηγικής σημασίας Σύρτης, που απειλείται από τις δυνάμεις της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης.
Από τις 20 Ιουνίου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ αλ Σίσι έχει προειδοποιήσει την Τουρκία να μην περάσει την κόκκινη γραμμή της Σύρτης.
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν την κόκκινη γραμμή στη Σύρτη και στη Γκούφρα, να γνωρίζουν ότι αυτή αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή».
Ακολούθησαν μεγάλης κλίμακας αιγυπτιακά στρατιωτικά γυμνάσια σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Λιβύη, καθώς και η αεροπορική επιδρομή στη βάση αλ Ουατίγια, δυτικά της Τρίπολης, που θέλει να χρησιμοποιήσει η Τουρκία ως προκεχωρημένη βάση στη βόρεια Αφρική. Κατά την επίθεση, που αποδίδεται στις δυνάμεις του Χαφτάρ και στους συμμάχους του, σκοτώθηκαν Τούρκοι στρατιωτικοί και καταστράφηκαν οπλικά συστήματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν διαύλους με όλες τις πλευρές και θέλουν να αποφύγουν μια κλιμάκωση παραμονές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, εκτίμησαν αναλυτές στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα προσπαθήσει να παγώσει το στατους κβο στη Λιβύη γιατί δεν θέλει μια αιγυπτιακή επέμβαση που θα σήμαινε πόλεμο. Επίσης, δεν θέλει να περιπλέξει την κατάσταση με την Τουρκία».
Άλλοι αναλυτές βλέπουν ως πιθανό το σενάριο μιας ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τη Λιβύη, στα πρότυπα εκείνης για τη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο η τουρκική πλευρά κατέθεσε και την ιδέα για μεταφορά των ρωσικής κατασκευής πυραύλων S-400 από το έδαφος της Τουρκίας σε τουρκική βάση στη Λιβύη. Το τουρκικό πάθημα στην βομβαρδισμένη αλ Ουατίγια, αντί να συνετίσει τροφοδότησε καινούργια νέο-οθωμανικά σενάρια.