Σε επιφυλακή βρίσκονται επιστήμονες και αρχές, καθώς η αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό πιστοποιεί τις διαστάσεις του προβλήματος. Ήδη, συζητείται η πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί μία ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, ενώ εκφράζονται και δεύτερες σκέψεις για τη διάρκεια απαγόρευσης των πανηγυριών.
Ο κορωνοϊός επέστρεψε απειλητικός
Οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αποτελούν κρίσιμο δείκτη για την πορεία της πανδημίας. Ο διπλασιασμός των ασθενών που νοσηλεύονται, από 41 στις 30 Ιουνίου σε 83 στις 13 Ιουλίου, προβληματίζει τους ειδικούς.
Έντονη ανησυχία εμπνέουν και τα «ορφανά» κρούσματα που καταγράφονται τελευταία σε μεγάλα αστικά κέντρα. Συνεχείς μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται σε επίπεδα συγκέντρωσης αντίστοιχα με εκείνα στα τέλη Απριλίου 2020, όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα.
Ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού
Νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε όλη τη χώρα. Μία αναισθησιολόγος εντοπίστηκε θετική στον ιό στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Το ίδιο και μία 45χρονη από την Κυπαρισσία, που πρόσφατα επέστρεψε από ταξίδι στην Αλβανία. Με κορωνοϊό διαγνώστηκε ένας 24χρονος στην Άρτα, μετά από ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένου κρούσματος, ενώ οριακά θετικό στον κορωνοϊό ήταν το τεστ που έκανε μία 10χρονη στην κατασκήνωση της Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής.
Στη Λευκάδα, μία πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε, βρέθηκε θετική στον ιό, θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.
Νέα μέτρα στο τραπέζι
Τα επιδημιολογικά στοιχεία χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για χαλάρωση και εφησυχασμό σε μερίδα της κοινωνίας, με τους ειδικούς να εξετάζουν νέα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους και η επαναφορά του ορίου των έξι ατόμων ανά τραπέζι.