Αυτοψία στα παράνομα τζαμιά της Αττικής πραγματοποίησε το MEGA, μέσα από πολύμηνη έρευνα. Η έλλειψη ενός δημόσιου τεμένους στην Αττική, οδήγησε στην δημιουργία ενός δικτύου παράνομων χώρων λατρείας των μουσουλμάνων, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχός τους από τις αρχές. Η λειτουργία του επίσημου ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό, τονίζουν οι αρμόδιοι, θα σημάνει ταυτόχρονα και το κλείσιμο των παράνομων τζαμιών.
Περισσότερα από 80 παράνομα τζαμιά λειτουργούν στην Αττική, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες 200 τουλάχιστον χιλιάδων μουσουλμάνων. Η κάμερα του MEGA μπήκε σε κάποια από αυτά και καταγράψαμε όσα συμβαίνουν μέσα στους παράνομους χώρους λατρείας.
«Αυτοί οι χώροι εξυπηρετούν, είναι απλά για να κάνεις την προσευχή σου. Είναι το απολύτως αναγκαίο το οποίο προέκυψε από την ανάγκη της κοινότητας και ανάλογα με τις δυνατότητες που είχαν να μπορούν να συναθροιστούν, γιατί η προσευχή της Παρασκευής είναι υποχρεωτική», λέει η Άννα Στάμου, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.
Οι παράνομοι χώροι λατρείας αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα, τόσο για την πολιτεία όσο και τους μουσουλμάνους πιστούς, καθώς από τη μια υπάρχει αδιαφάνεια για τα όσα συμβαίνουν μέσα στα τζαμιά, από την άλλη οι πιστοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
«Το κράτος έβγαλε νόμο και λέει κάνε καταθέσεις, βγάζε άδειες για τον χώρο προσευχής. Αυτή την στιγμή δεν έχει νόμιμο από κράτος να πάω και να κάνω προσευχή», λέει ο Μορταζάρ Γκουλάμ, μέλος Δ.Σ. Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.
Η ανάγκη για προσευχή οδήγησε τους μουσουλμάνους να δημιουργήσουν αυτοσχέδια παράνομα τζαμιά, με τις υποψίες και τις φήμες για ριζοσπαστικοποίηση να οργιάζουν.
«Εάν κάποιος νομίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει που λειτουργούν αυτοσχέδια ή τζαμιά χωρίς αδειοδότηση απλώς κάνει λάθος», λέει ο Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Ο Μοχάμεντ Χασάν, νοσηλευτής στο επάγγελμα, πηγαίνει κάθε Παρασκευή στο αυτοσχέδιο αραβικό τέμενος, σε ένα ημιυπόγειο, για να προσευχηθεί.
«Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους και πολλές φορές και Έλληνες γείτονες έρχονταν από εδώ κάτω, να μας δουν και να δουν τη λειτουργία κάνουμε ακριβώς».
Η ανυπαρξία ενός επίσημου τεμένους στην Αθήνα έδωσε την αφορμή σε άλλες χώρες, με πρώτη την Τουρκία, να επιχειρήσουν την χρηματοδότησή του.
Η λειτουργία του επίσημου ισλαμικού τεμένους αναμένεται να οδηγήσει στον περιορισμό των παράνομων τζαμιών, υποχρεώνοντας τους υπευθύνους είτε να τα νομιμοποιήσουν είτε να τα κλείσουν.