Την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί σχολίασε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όπως σημείωσε θα προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων και επαφών, προκειμένου να κινητοποιήσει και άλλους δημάρχους στον αγώνα που γίνεται για τη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Η Θεσσαλονίκη εδώ και πολλούς αιώνες είχε το χαρακτήρα της δεύτερης σημαντικότερης πόλης κοντά στην Κωνσταντινούπολη, η "συμβασιλεύουσα" όπως λεγόταν και γι' αυτό έχουμε μια αυξημένη ευαισθησία για αυτό το θέμα» τόνισε ο κ. Ζέρβας, συμπληρώνοντας πως έχει συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασιστεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας.
«Πρέπει να σταθούμε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα: Αυτή τη στιγμή ένα μνημείο, ένας ιερός χώρος, που εδώ και πολλά χρόνια βρήκε τη θέση του ως μουσείο, χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για την άσκηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε πως έχει έρθει σε επαφή με τις 35 αδελφοποιημένες πόλεις που έχει η Θεσσαλονίκη, προκειμένου να στηρίξουν και αυτές το αίτημα να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. «Είναι διεθνές το θέμα, ένα σημαντικό θέμα για όλη την ανθρωπότητα» πρόσθεσε.
Επιστολή στον Ιμάμογλου
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προανήγγειλε παράλληλα, μιλώντας στο MEGA, και την επικοινωνία που θα έχει με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα στείλει επιστολή στον συνάδελφό του, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση πάνω στο θέμα.
Αναφορικά με το σπίτι του Κεμάλ, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι τη δεκαετία του '30 η ελληνική κυβέρνηση το αγόρασε από ιδιώτη και στη συνέχεια το δώρισε στον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ το 1937 για να γίνει αρχικά το προξενείο και στη συνέχεια το μουσείο που επισκέπτονται χιλιάδες Τούρκοι κάθε χρόνο.
«Αυτό το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του '30 και σε πολύ μεγάλο βαθμό προκαλούσε αυτό το σεβασμό στα μνημεία που υπάρχουν ένθεν κακείθεν, στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη, ερχόμαστε σήμερα και για εσωτερικούς λόγους όλα αυτά τα καταστρέφουμε» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, ενώ σχολιάζοντας απόψεις για μετατροπή του «του Κεμάλ» σε μουσείο για τη γενοκτονία του ελληνισμού σημείωσε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να είναι ψύχραιμες.
«Πρέπει να μην προχωρήσουμε σε πράξεις που θα δημιουργήσουν αντίστοιχες αντιδράσεις» κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.