Σαν σήμερα, πριν 46 χρόνια, έμπαιναν τα θεμέλια για την τραγωδία της Κύπρου. Τα τεθωρακισμένα της Εθνοφρουράς επιτέθηκαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου, βάζοντας στόχο τον ίδιο τον Μακάριο. Ήταν η πρώτη πράξη του δράματος, η κίνηση που έδωσε την αφορμή στον Αττίλα να εισβάλει στη Μεγαλόνησο.
Πρωί 15 Ιουλίου 1974. Τα τεθωρακισμένα της Εθνοφρουράς της Κύπρου, επιτίθενται στο Προεδρικό μέγαρο, και αρχίζουν να κανονιοβολούν κτίριο και προσωπικό, με στόχο τον Πρόεδρο Μακάριο. Είναι η αρχή του πραξικοπήματος που τον ανέτρεψε την κυβέρνηση του, και στάθηκε η αφορμή για την τουρκική εισβολή.
Σήμερα το MEGA, 46 χρόνια μετά, παρουσιάζει τα απόρρητα τηλεγραφήματα του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών που αποκάλυψαν τα WikiLeaks, για το πραξικόπημα της Κύπρου.
Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία, επικαλείται το ΡΙΚ, το οποίο επαναλαμβάνει την είδηση του θανάτου του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και προειδοποιεί πως όλοι οι αντιστασιακοί θα εκτελούνται επιτόπου.
Ο θάνατος όμως του Μακάριου διαψεύδεται στις 16 Ιουλίου, μια μέρα μετά τη επίθεση, με τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στην Πάφο να ενημερώνει το Foreign Office ότι ο πρόεδρος της Κύπρου ζει. Την ίδια μέρα η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Κύπρου, από την Πάφο μετέδωσε σύντομο διάγγελμα με το οποίο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος καλούσε τον κόσμο να διαδηλώσει στους δρόμους, κατά των πραξικοπηματιών.
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε διαφύγει στο εξωτερικό μαζί με τρεις βοηθούς του, ανέφερε τηλεγράφημα των Βρετανών από το Λονδίνο, σημειώνοντας πως ένα βρετανικό αεροσκάφος, τον είχε αρχικά μεταφέρει, σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, στην Μάλτα, από την βάση της Κύπρου στο Ακρωτήρι.
Ενώ οι ταραχές μαίνονταν στην Κύπρο, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος απευθυνόταν στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου, κατηγορώντας ανοιχτά την χούντα στην Ελλάδα για την οργάνωση του πραξικοπήματος εναντίον του.
Η αρχή της συμφοράς για τον κυπριακό ελληνισμό είχε ξεκινήσει, καθώς το πραξικόπημα κατά του Μακάριου άνοιξε την κερκόπορτα στους Τούρκους, οι οποίοι μέσω του πρέσβη τους, στον ΟΗΕ, εξέφραζαν την απαίτηση τους για πλήρη απόσυρση της ελληνικής δύναμης, από την Κύπρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπροστά στο ενδεχόμενο της Ρωσικής προέλασης στη Μεσόγειο, ζήτησαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ απέρριψε πρόταση για υποστήριξη του ανατραπέντος καθεστώτος Μακαρίου.
Χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα ως πρόσχημα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο πέντε ημέρες αργότερα, οδηγώντας 200.000 Ελληνοκύπριους μακριά από τις εστίες τους δια της βίας.